Вече не е новина, че някой е изкъртил или повредил общинско имущество, публична собственост. За съжаление това се случва ежедневно, а възмущението от подобни вандалски прояви остава единствено в социалните мрежи. Апелите на Общинската администрация да се пази това, което е направено за смолянчани, остават глас в пустиня.
В иначе спокойния Смолян човек може да се натъкне на какви ли не гледки, които тотално могат да объркат представите за възпитание и култура. В същото време в социалните мрежи и по кръчмите се плюят упорито всички институции, че не били направили това и това, че било мръсно, имало кучета, кошовете били препълнени, фонтаните били мръсни. Двойствената природа на нашенци е направо очевадна. Едно говорят пред хората, друго вършат, когато са сами.

С една разходка по града веднага се набиват на очи повредените, смачкани или липсващи кошчета за боклук.

От тях ставали чудесни саксии или пък да си засадиш на тересата зеленчук. Тези, които са оцелели са смачкани, защото подпийнали тийнейджъри с ритници демонстрират мъжката си сила. Максимата „ни чул, ни видял” действа с пълна сила. 
Със затоплянето на времето, община Смолян започна ремонт и възстановяване на детските площадки, като се подменят изпочупени люлки и нарушена настилка, боядисват се пейки и дървените съоръжения, но гражданите на Смолян не ги пазят, а дори напротив – отново ги разрушават.

Веднага след ремонтите има отново щети.

В кв. „Райково” на чисто нова площадка са изкъртени всички дървении. От ръководството на община Смолян обмислят да бъде назначен човек, който да следи за вандалските прояви, както и да гледа постоянно записите от видеонаблюдението.
Боядисаните сгради вече са нарисувани с графити, красивите площадни пространства пред болницата също са с графити. Обход по детските площадки показва, че повечето са в невъзможно състояние – надраскани и изкъртени. От общината са възстановили голяма част от дървените конструкции на детските площадки. От детската площадка зад болницата в Смолян липсват 48 дървени кадрончета, а те са били възстановени през изминалата седмица. Кошчета, които са поставени из целия град, вече 2/3 от тях ги няма – те са избити, изкъртени, а някои изхвърлени в реката. Почистените шадравани на Стария център отново са пълни с камъни, които се хвърлят от децата. На шадравана зад болницата са изкъртени осветителните тела и пръскалките от хвърляне на камъни. Всички тези средства, с които се правят и ремонтират идват от бюджета, от местни дейности.

Тези вандалски прояви са най-големия проблем 

Около контейнерите за боклук се оставя хляб и друга храна, за да си похапнат  уличните кучета и котки. А за да могат да спят на открито животните, точно до контейнерите има стари дивани, постлани с одеала. Да не говорим, че от други общини стоварват още лаещи четириноги, защото си имаме малко в града. Всеки гледа да изхитри другия и да прехвърли проблема от болната на здравата глава. През летния сезон зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, както и голямо количество треви и клони в съдовете за битови отпадъци в Смолян.
Масово в бобрите се изхвърлят отпадъци от керемиди, вар, тухли, парчета фаянс и др., които увреждат съдовете за смет и затрудняват работата на сметосъбиращите машини, които също търпят аварии от претоварването. Работниците по чистотата също се оплакват от свръхтовар на кофите, като често се налага претъпкани със строителни отпадъци кофи да се вдигат с помощта на багер.
Сериозен проблем се очертава и с отпадъците от треви и клони. В някои части на града се изхвърлят голямо количество окосена трева и части от дървета. Да не говорим, че дори се изхвърля в контейнерите и оборска тор. Но тук пак важи принципът, аз да си оправя моето, пък друг да му мисли после. Хитреците не правят сметка, че изхвърляйки  строителни и зелени отпадъци се изпълва обемът на кошовете за смет и по този начин няма място за боклуците от бита. Образуват се минисметища около бобрите и се  замърсява околната среда. Там играят и нашите деца, а да не говорим, че имаме претенции и за туристически град. 

Зимата положението не е по-различно

Металните съдове са пълни с пепел и сгурия. Въпреки надписите и указанията, че в металните кофи трябва да се изсипва само отпадъкът от отопление на твърдо гориво,  заедно с пепелта се изсипват и отпадъци от бита. Освен това, до всеки „пепелник” има и съдове за битови отпадъци. Така се създават и условия за пожари. Вик в пустиня остават призивите да се преустанови тази практика. А и съгласно действащите наредби в община Смолян за неправомерно изхвърляне на отпадъци може да бъде наложена парична глоба.
Никой не подава и подобни сигнали, защото почти всички извършват тази дейност. Други пък приемат за нормално  да пълнят с какво ли не кошовете, а после дори и ги палят.
Безразборното изхвърляне на битови и строителни отпадъци по принцип е забранено. През годините назад община Смолян съвместно с почистващата фирма са разчиствали  десетки нерегламентирани сметища, както и участъци, в които са изхвърлени строителни отпадъци. Няма обаче заловени, няма и наказани.

Преселение от селата барабар селските навици

Честа гледка са и „куцащи” бобри, без колела. Тях ги ползват, за да си направят колички, с които да си вършат строителна дейност и селскостопанска работа. Така е, защото от селата масово се преселиха в града. Преселиха се обаче и селяндурските навици.
Междублоковите пространства са станали като клошарски складове – има какви ли не боклуци. Кашони, куцащи детски колички и дивани от времето на соца, хладилници, перални, телевизори, пейки, буркани и какво ли още не. Обаче ако влезете в домовете на същите тези хора, които са стоварили боклука около избите си и междублоковите пространства, ще видите колко е подредено, чисто, ремонтирано. Принципът е вкъщи да ми е уютно, а навън не ме интересува.
Спирките освен, че са с изкъртени плоскости, са облепени с некролози, независимо, че има табла за тази цел. Същото се отнася и за плакатите.

Масово се крадат и посетите пролетни цветя

от Общинската оранжерия, независимо, че от администрацията безплатно раздават цветя. Корените се използват, за да си украсят родопчани вили, къщи или тераси. Тези цветя са на всички, с кражбата им се нанася щета на бюджета и градът ни губи зеления си облик.    
Всички тези случаи могат да се определят като примитивизъм, простотия и безхаберие, за които плащаме всички. Иначе охотно говорим как е в Европа, където сме и ние. При нас не може да се разчита на гражданско самосъзнание, а само солени глоби могат да спрат тези вандалщини, както и да се показват записи на вандалите от видеокамерите.  Но и институциите, потопени в бюрокрация, нищо не правят, никой не подава и сигнали. Безвремието е страшно. Смолянчани перефразират думите на Бойко Борисов, че остана лош материал. Читавите хора се изнесоха в чужбина, защото тази простотия не е за понасяне. И там се живее леко и всичко е уредено. Кореняците смолянчани измряха, а дойдоха селяндурите. Рядко можеш да видиш някой познат човек, коментират хората.   
„Европейци сме ний, байно, ама не чак дотам”. Това безсмъртно възклицание на Алековия герой бай Ганьо все едно е казано днес. Не са ни европейски нито бита, нито съзнанието.
Продължаваме да рушим, да бъдем двойнствени и недоволни, но недоволни само в социалните мрежи. Е, там ще ни видят поне…   
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Как няма да се чупят пейки и кошове, като всички паркове-"Чаршията" в Устово, площадката зад болницата и тази до Милиорации са потънали нощно време в мрак! Как да се опази? Хиляди левове за осветителни тела, които не изпълняват функцията си.

    ОтговорИзтриване
  2. Нали Общината бяха сложили десетки камери къде ли не,има ли ефект или само усвояваме едни пари?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I