Полковник Серафимово се превърна в ООН на Родопите

Да пропътуваш половината свят, за да се заживееш в родопско село. Да оставиш добре подредения живот в една от най-красивите и скъпи столици в Европа, поради… същата причина. Заради чистия въздух, заради невероятната природа и спокойствието, което слива човек с могъщата философия на Родопа.
Това са избрали десетки хора от различни краища на Стария континент, а и от света. Техният дом вече е Полковник Серафимово. Едно родопско село, което се намира на над 1000 метра надморска височина и чието население нараства с чужденци.
Британци, руснаци и дори южноафриканци живеят със семействата си в Полковник Серафимово.
Преди години първо се заселват англичани. Канди и Дънкан Сас са пионерите. Идват преди повече от десет години. Те имат две къщи, два семейни хотела и малка ферма за коне, както и джипове за сафарита и планински туризъм. Британците научили за нашата страна случайно от наши бояджии в Лондон преди 13 г. Искали да си купят къща на морето, но им се видяло много застроено и така станали родопчани.
Идват и техни сънародници. Британците организират от няколко години тридневен фестивал, който събира от всички краища на света млади хора, а събитието година след година набира все по-голяма популярност.
Селото вече е известно и в Москва. От руската столица пристига семейство, което си купува имот в селото. Идва и още едно…
Двама братя от ЮАР също се сдобиват с имоти. Южноафриканецът Крис вече се е установил в Полковник Серафимово, докато брат му от две години реставрира красива родопска къща, която си е купил.
„Всички са много добри хора и много бързо станахме едно. Усмихнати, приветливи, участват във всички наши инициативи и празници”, споделя пред екип на „Родопи voice” кметът Христо Мусорлиев.
Чужденците са на възраст между 35 и 55 години. Цената на имотите, които купуват започват от 30 и достигат до 70 хиляди лева. След покупката къщите биват реставрирани.
„Помагат ни много. Облагородяват инфраструктурата, осигуряват дори и заетост на местни хора при ремонт на сградите. Британците са организирали безплатен бус до Смолян за възрастни хора всеки вторник”, добавя кметът.
За поредна година новите родопчани се включиха и в празника за Гергьовден.
Раздаваха палачинки за здраве, сладкиши. „Всеки се беше приготвил. Ние направихме курбан, раздавахме родопски  клинове и великденски яйца за здраве на тях и всички жители и гости на празника. Чужденците се включиха много активно със свои специалитети”, разказа пред наш екип един от организаторите на поредния празник Ангел Данчев от Згуровската махала. Младите серафимовци сложиха народните носии, а гайдите за пореден път очароваха техните съселяни-новите родопчани от Англия, Русия, ЮАР…
Все повече чужденци избират обезлюдяващите Родопи. Няколко семейства руснаци са новото население на изоставеното от години село Баблон край Смилян.
Руснаци се заселиха и край Ардино, закупувайки сградата на затворено школо в малко селце и превръщайки я в свой дом.
Британец сътвори хостел за гости от цял свят от закрито селско училище в момчилградско село…
На снимките:
-Британци, руснаци и южноафриканец заедно
-Ангел и Крис от ЮАР
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I