Разбитите домове от Европа

Тридесет години след прехода работата в чужбина е една от алтернативите, за да оправи човек живота си и да живее по-нормално. Всеки търси начин да оцелее след като държавата не прави нищо, за да подобри стандарта му на живот. Изход  и хората от Смолянско виждат в гурбета в чужбина. Трудно се взима решение за подобна стъпка, трябва да се разделиш със семейството си, оставащият тук да поеме грижите за него и най-страшно е, че отиваш някъде, където всичко ти е непознато, където не си в свои води.  Другият риск е, че можеш да съсипеш семейството си. Случаите са много. Но независимо от всички тези страхове като те притиснат непосилните кредити,  сметките за бита и грижите по оцеляването надделява решението да поемеш риска и да тръгнеш за чужбина.
Ако имаш семейство с малки деца няма как и двамата да заминете и тогава тръгва единият, споделя Богдан от Смолян. От такъв гурбет мъжът е останал сам да отглежда сина и дъщеря си. Решили за Германия  да замине съпругата му, за да изкара някой лев. Жената владее немски, а и си била намерила работа в цветарник.
„Отиде там, първите месеци се чувахме по скайп, пращаше ни пари, но след време разговорите ни ставаха все по-редки. Усещах, че нещо не е наред и след време ме попари като есенна слана нейното признание”, разказва Богдан и със сълзи се пълнят очите му.

Съпругата му споделила, че си е намерила мъж, с който се чувствала много щастлива и няма намерение да се връща в Смолян.

Дори и децата, които я чакали и постоянно питали за нея, не могли да склонят жената да се върне в родината. „Тук е прекрасно, всичко е уредено, чувствам се като бял човек. Животът е кратък и нямам намерение да си го пропилявам”, продължава тъжния си разказ Богдан, цитирайки думите на съпругата си. Всички грижи паднали върху бащата, който освен децата гледа и болния си баща. Жена му спряла и пари да праща. И така минали три години, тя все още си е в Германия и все по-рядко звъни на децата си.        

Отсъствието на двамата родители е възможно най-лошият сценарий.

Да, те са отишли навън, за да работят за пари, но това няма как да компенсира липсата на семейство. Неслучайно такива деца започват да проявяват проблемно поведение. Губи се връзката родител-дете, тя няма как да се поддържа в скайп или в социалната мрежа. Къде отиват възпитанието, грижата, споделената емоция, коментират психолозите. Те са категорични, че едно дете има нужда да бъде закриляно, а бабата и дядото са по-предишно поколение, което няма как да задоволи тази потребност. Така децата преждевременно пораствали, а не се развивали като в книгите по педагогика.
Част от тях трудно се справяли с уроците или направо отпадали от образователната система. Други проявявали асоциално поведение. Не можем да ги съдим, те се приспособяват спрямо ситуацията.

Такива деца се затварят в себе си.

„Невъзможността да споделя с майка ми лични тревоги ме кара да се чувствам неудовлетворена, често се затварям в себе си”, споделя 15-годишната Роси от Смолян, чиито родители са в Холандия от 9 години. „Понякога плача, че родителите ми ги няма до мен, дори има моменти, когато ги мразя. Нямаше ги, за да споделя с тях първата си любов, после и раздялата от нея. Когато се чуваме по скайп или си пишем по фейсбук единствено ги интересува материално как съм, като взема да им се оплаквам, ми казват: уморени сме, маме, не се притеснявай, още малко и при нас ще дойдеш.
Гледа ме баба ми, която е абсолютно старомодна и ме нерви, а бе яд ме е на всички. Имам дрешки, имам последен модел айфон, джобни, но какво от това? Пуша, пия, но не много. Чувствам се самотна”, казва още момичето и махвайки с ръка продължава по пътя си. 
Децата на гурбетчиите често проявяват враждебност и причината не е заради отношения с връстниците им, а защото са обидени на родителите си, че са изоставени.
Възрастна жена от Смолян се оплака, че дъщеря й е в Испания  и е оставила детето й, когато е било на 5  години. Сега вече момичето е на 14, псува баба си, бие я, ходи с мъже и не се прибира в къщи. „Дано внучката да завърши осми клас. Дъщеря ми ме изкарва мен виновна, че не съм възпитала дъщеря й, но това е нейно задължение. Куцам, болна съм и на 72 години какво да направя”, плаче и нарежда жената. „Само се моля да е жива и здрава, да не й се случи нещо по нощите, когато обикаля, защото тогава трябва да се самоубия”, категорична е възрастната жена.
Подобни случаи на изоставени деца от родители гурбетчии  изобилстват. Изобилстват и случаи на разпаднали се семейства. Измеренията на финансовата криза в България стават все по-големи, за да оцелееш плащаш висока цена – загубваш семейството си, а още по-страшно-и детето си. За повечето деца на гурбетчии остава съсипана ценностна система, липса на родителска обич, а и оттам следва най-прекия път към улицата. А за съсипаните семейства – болката, измяната и разочарованието. 
Николай Михайлов, 24smolian.com
 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I