Дългосрочните политики могат да стимулират инвестициите в отдалечените места. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов на форум за туризма, който се провежда по случай празника на Баните и минералната вода днес.
В кръглата маса „Туристически район Родопи – балнеология и екотуризъм“ участие взеха министърът на туризма Николина Ангелкова, областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, кандидатът за евродепутат Марин Захариев, областният управител на Смолян Недялко Славов и др.
Цветанов разказа за спомена си от миналата година, когато при посещението му в Баните центърът е бил строителна площадка, а сега площадът е напълно обновен, красив и подреден. Той подчерта, че благодарение на политиката на правителството с премиер Бойко Борисов страната ни е успяла да се възползва в максимална степен от европейската солидарност. „Благодарение на по-високите приходи в бюджета пък ежегодно се отделят средства за инфраструктурни обекти в българските общини. Именно с подкрепа от Министерския съвет е изцяло обновено и облагородено площадното пространство на Баните в момента и днес ще бъде прерязана лентата му“, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.
„Когато се намираме в Баните, трябва да акцентираме върху възможността да се развива балнеолечението и спа туризмът и да се търсят правилните политики, за да се защитят тези малки населени места. Демографската криза в Баните е проблем. Имаме само две училища, едното от които е защитено. Дългосрочните политики са начинът тези хора от Баните, които работят навън, да могат да се върнат заедно с представителите на бизнеса и да потърсят в родното си място развитие“, допълни Цветанов.
Припомняме, че община Баните е от тези, в които има минерална вода, но не успя да се развие като голям балнеолечебен център.
Министър Ангелкова подчерта, че община Баните е част от седемте балнео и спа дестинации, които вече популяризира Министерството на туризма. „Общината е част от деветте културно-исторически дестинации, които са много успешни. Стартирани са и проекти за насърчаване на здравен туризъм, също възможност за развитие в Баните. Благодарение на правителството на Бойко Борисов във втория му мандат, когато беше създадено самостоятелно Министерство на туризма, имаме ръст от 31% на чуждестранните туристи. Миналата година над 9,2 милиона са били чуждестранни туристи в България. Имаме ръст на приходите от туризъм с 34%, за миналата година 8,4млрд. лв. са приходите от туризъм. Имаме рекорд по отношение на реализираните нощувки в местата за настаняване над 10 легла. Статистиката и Евростат отчитат 27 милиона нощувки, което показва, че секторът наистина е ключов за развитието на българската икономика“,  подчерта Ангелкова и допълни, че основен приоритет на правителството е намаляването на административната тежест и в областта на туризма с последните промени в закона са отпаднали 19 документа в различните направления.
Снимка: ПП ГЕРБ
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Цветанов, хората ще се върнат, ама не при управлението на този местен дерибей кмет Мюмюн Белчев.

    ОтговорИзтриване
  2. Водата е хубава, лечебна, много хора я знаят, но селото е много на майната си. в това проблема. Който и да е кмет трудна работа да се спаси селото и да стане атрактивно.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I