Мечките в Родопите се събудиха. Със затоплянето на времето започнаха и нападенията върху домашни животни. Мечките са нападнали пчелини и селскостопански животни в седем населени места в област Смолян. Както вече 24smolian.com писа, в последната седмица са регистрирани девет нападения от мечки.
Тодор Рудев отглежда овце от 20 години. Стадото му било нападнато преди няколко дни от мечка. Убито е едно животно, а няколко са ранени. Оборът на родопчанина се намира в непосредствена близост до селото, на около 2 км, отбелязва в репортаж бТВ.
„Вечерта ги вкарахме, сутринта всичко беше касапница, кучетата са ранени. Добре, че няма човешки жертви. Какво да направим, с голи ръце и овчарят нищо не може да направи. Няма да се жертва за овцете. Точно сега са мечките, те сега са станали от сън и са гладни. Няма какво да ядат, ще ядат овцете, след някой ден ще ядат и хора. Преди 10 години тука имаше два случая”, посочва Тодор Рудев.
От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита. „След проекта, който приключихме, ние раздадохме електропастири и кучета, леко се занемари тенденцията за предприемане на персонални мерки за защита на селскостопанското имущество. Искам отново да обърнем внимание на разрешените места за паша. Да се засили контролът”, заяви Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I