Броени дни ни делят от изборите за Европейски парламент. Като цяло кампанията е вяла и се води най-вече във фейсбук и по националните и електронни медии, където избирателят се облъчва с предизборни обещания и клипове. Родопчани не коментират много тези избори, липсват и сериозни дебати по социалните мрежи. Повечето са на мнение, че тези избори ще покажат нагласите за местните и ги свързват с това. Съвсем скоро се появиха и плакати на кандидатите за евродепутати.

Балове плюс избори…

Баловете и събиращите се почивни дни около 24 май могат да попречат на избирателната активност за предстоящите евроизбори на 26 май, прогнозират социолози и политолози. Датата на изборите съвпада с абитуриентските тържества и събиращите се три почивни дни.
По въпроса за баловете и изборите попитахме  родители от Смолян. Отговорите им бяха почти идентични и като позиция могат да се обобщят така: „Може и да гласуваме, но ни е последна грижа”. „Готвим абитуриенти, шием тоалети, децата са ни по-важни от политиците”.
Като цяло те изразиха отвращение от политическите нрави у нас, особено в последно време. Оптимистично прозвучаха мнения на зрелостници по темата. Райна каза, че на 24 май е балът й, но нищо няма да й попречи да гласува на 26-и. „Трябва да гласуваме, България е членка  на ЕС и трябва да покажем, че не сме безразлични към европейските ценности, а не после да недоволстваме от това, което се случва”, коментира Райна. Манол пък посочи, че Европейският парламент има повече права вече.

Мнението на младите

„Уеднаквена е цената на роуминга, ЕС работи по мерки за намаляване на безработицата, свободното движение на хора и стоки и други придобивки”, изрази мнение тийнейджърът. „Мен ме интересува това, което става в България, нашите родители и близки са бели роби по чужбина,  за какво да  гласувам? А като гледам във фейсбук предизборната кампания е все едно за наши избори. Плюят се здраво и то предимно две-три  партии. Не ме интересува. Всеки да се спасява индивидуално”, каза Ренета. Нейната майка върши черната работа на семейство в  Кипър от десет години.  Тя допълни, че иска да почувства бала си като специален и не желае да го проваля с гласуване.

Гъби или риба?

Отделно от абитуриентите много заклети рибари ще предпочетат да хвърлят стръвта през събиращите се три почивни дни. По язовири и водоеми се организират купони  придружени с прясна риба, бира и мезета.
След обилните дъждове започва и брането на гъби. Минчо от години  храни семейството си като бере гъби и ги предава. „Безработен съм, с основно образование, не мога да си намеря работа. Храни ме природата”, каза мъжът. Темата за изборите му е толкова чужда. Минчо посочи, че не гласува никога. Нямало смисъл. Не се интересува и от политика. Шеговито споделя, че ако му дадат някой лев, може и да гласува.    
„Разбира се, че ще гласувам, за да продължи развитието на Смолян и областта, защото сме част от Европа. Имаме си и кандидат за евродепутат от нашия град. Всеки е длъжен да гласува и да има позиция, а не после да псува този или онзи кандидат”, категорична е 34-годишната Славка. „Да говорят по-просто тези политици, не всички сме учени. Доста скучни предизборни срещи”, споделя 67-годишният Румен.
Доста смолянчани  пък са останали с мнението, че все едно ще гласуваме за наш парламент, а не за европейски. Така им изглеждала предизборната надпревара. Едни същи теми постоянно се коментирали и то свързани с имуществата на кандидатите за европейския парламент.   

Какво стана с концертите?

Други са разочаровани, че до момента няма концерти на известни изпълнители, както предишни избори. „Кампанията на една партия, веднага ще се сетите за коя става въпрос, е повече от агресивна, отколкото градивна за търсене на по-добра интеграция и европейски политики. Трябва да се  говори за  европейски решения на българските проблеми, енергетика и високи сметки за ток, или убийствени лихви и банки, решения за които отдавна се говори в Европа”,  коментира 38-годишният Станислав, който по професия е финансист.
Има и хора, които са готови  за 10 или 20  лева да продадат гласи си, стига представители на някоя политическа сила да им предложи. „За толкова години как никой не ми предложи някой лев, поне да си изкарам с тези пари една вечер, нищо не зависи по принцип от моя глас”, коментира 43-годишна смолянчанка. Тя хем сипе обиди и псувни по всички партии, хем е готова да гласува за някоя ако й предложат пари. В свободен разговор и без да цитираме имена хората масово са готови да приемат пари срещу гласуване. На въпрос не се ли притесняват, че това е престъпление, те казват че точно тях няма да ги хванат.
В крайна сметка всеки сам си решава дали на риба, дали на гъби и дали след бала да гласува. Тук е ролята на политиците да мотивират хората да отидат до урните. Все пак родопчани са непредсказуеми. Това го доказват през последните години и неточните социологически проучвания, които лъсват след вота. 
Дали спокойствието е привидно ще разберем след дни. Ще разберем какви ще са резултатите и дали посланията на кандидатите са стигнали до хората. Ще стане ясно дали ще има политически трусове и как ще се отразят изборите на управлението. 
На избори -  думата ще имат избирателите.  
Текст на снимки
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I