УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
УВАЖАЕМИ ТВОРЦИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА,
С празнично шествие и под звуците на химна „Върви, народе възродени” и тази година  ще отбележим в Смолян 24 –май , Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще се включат стотици ученици, учители, деца от детските градини и граждани.
На този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Азбуката, която дава самочувствие, образованост и културна независимост на „вси славяни”.
На 24 май честваме светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело.
Безспорно това е най-големият празник за българското училище, защото всеки от нас тук се учи да чете и пише. Но по-важното е, че се възпитава като човек и трупа знания. Най-големият капитал на една нация са образованите и културни хора. Затова, на 24 май , да отдадем почит и уважение на нашите учители, учени и творци, защото тяхното дело превръща хората в човеци и държавата в нация.
Поклон пред всички Вас, съвременни просветители !
Имайте сили, за да продължите да давате на идните поколения своите знания, душа и любов!
Честит празник на Вас, скъпи ученици, помнете и знайте своя род и език!
Честит празник, уважаеми съграждани!
НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

Недялко Славов: Славянската писменост е най-големият принос на българския народ за духовното развитие на човечеството!

Да развиваш просветно и културно дело, да пишеш и четеш на роден език е изключителна привилегия! Българският език е не само символ, носител и пазител на духовното ни наследство, нещо много повече – той е основополагащ за цялостното ни развитие като държава и нация!
Славянската писменост е най-големият принос на българския народ за духовното развитие на човечеството! Чрез делото си Светите братя Кирил и Методий даряват най-ценното благо на славянския свят, основа за културно развитие и израстване сред европейската и световна цивилизация! Затова 24-ти май – Денят, в който почитаме Българската просвета и култура и Славянската писменост, е най-светлият празник! Това е ден за радост и всеобща българска гордост, но това е и ден, в който да се замислим как използваме словото си днес, езикът свещен на нашите деди, дали чрез него градим мостове или стени!?
Словото може да бъде най-полезният похват за отстояване на националните ни интереси в Европа и света, за постигане на добри резултати в преследване на значими каузи, но може и да бъде най-разрушителното оръжие, зависи дали го използваме с разум за градивни цели или за безпринципни противопоставяния! Нека по-често се обединяваме и чрез диалог постигаме разбирателство, защитавайки достойнствата и интересите на България, нека чрез езика намираме пътищата за единение и разбирателство помежду си и с другите народи, защото историята е доказала, че мирът и сътрудничеството са най-работещата формула за успех!
Пожелавам ви здраве и благоденствие, постигайте добри резултати в делата си чрез интелект, трудолюбие и добронамереност! Никога не преставайте да се учите и да се просвещавате, защото инвестицията в образование има най-висока възвръщаемост!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 НЕДЯЛКО СЛАВОВ,
 Областен управител на област Смолян
 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I