Съвременното отражение на живота в Родината е като в някакво шантаво огледало. Напълно откачено. Дали останаха нормални в него или всички изперкваме по малко от ден на ден? Най-подобаващо е да признаем второто, защото в противен случай излагацията за пред историята ни ще е още по-мащабна. По повод кървавия разпад на Югославия, един съвременник бе казал: „Навсякъде се случва да дойде някой идиот на власт. Обаче при нас всичките дойдоха по едно и също време”.
А у дома май никога не са си тръгвали…

***

„Яжте ми кула! Чухте ли бе, кула да ми ядете!”, крещи доволно пиян мъж на централен булевард в областен родопски град. Поканата е отправена посред нощ към двама кибици, седящи на пейка в автобусна спирка. Фирканият не може да произнесе буквата „р” и това предизвиква бурен смях у пиещите бира непознати нему. Зад спирката има денонощен магазин, чиито светлини привличат де що има останки от човешки интелект като мушици улична лампа.
„К`во каза? Куул ли? Знаеш английски значи, браво бе!”, му отговаря единият. Мъжът се олюлява и се мъчи да фокусира и асимилира казаното в тъмнината. След известно мълчание повтаря поканата за „кула”. Следва пак смях и: „Върви си по пътя да не се стелеш после по него! Аман от отрепки, които си търсят белята, баси психопатите!”.
„Аз съм лаботник. Бачкам здлаво. Да го духат всички. Аз, аз, аз съм номел едно! Ше ви купя всичките на аванс само”, дума пияният и размахва пръста, канейки се, но в малко по-друга посока. Главата кандилка тялото като махало.
Чува се лек вик на около двадесет метра. Задава се тъмен силует, който напредва със същата пиянска съсредоточеност да запази равновесие и да стои на краката си. „Кула” го фиксира и тръгва срещу му. Срещат се на около два метра един от друг. Мълчат и се зяпат. Тогава бачкаторът иска цигара с думите: „Дейй и кулви, изпиха ми палите, имаш ли една цигала, блатле?”. „Луд съм, не ме закачай, че и аз за цигара човек убивам бе, еййй!”, е отговорът и двамата се разминават. „Яж ми кула, аз да не съм нолмален!”, провиква се бачкаторът след около пет минути мислене и на около вече петдесет метра от доскорошния си събеседник. „Добле, че не взех автомата”, казва „Кула” сякаш на себе си и тръгва. Губи се в тъмнината. Настава тишина, пропукана само от едно „Наздраве!”, чуто от двамата на спирката.
Една обикновена петъчна вечер в грохналия от собствените си човешки недостатъци малък родопски град.

***
Родопите`2019. Зоната на здрача. Регионът на реалните небивалици. Нищо и никой не може да спре това, което е започнало да се случва. Шутове по кмета, ограбване на проститутки, пенсионерка плаща 600 лева за 700 грама краве масло…
Само част от ежедневието на планинците.
Откъде да започнем?

„Дай си ми парите, боклук!”

Селянин наби кмет заради пари. Мъжът се афектирал защото местният управник не му изплатил цялата сума за извършена услуга-почистване на път.
Екшънът се разиграл в родопското село в началото на февруари. Няколко месеца по-късно пък побойникът получава наказание от съда в планинския град.
Всичко започнало с молба от мъж към кмета на селото. Той помолил местния управник да съдейства за разчистване на път до съседно село. Тогава кметът свързал молителя със свой съселянин, който можел да извърши услугата с притежавания от него верижен трактор. Двамата се разбрали дейностите да бъдат заплатени в размер на 800 лева. Дни по-късно помолил по телефона кмета да заплати от негово име дължимото. Местният управник отишъл с автомобила си до къщата на тракториста и там му дал… 650 лева. Останалите 150 задържал с обяснението, че това е дължимата сума за поддръжката на пътя до местност, която се извършвала със специализирана техника. Според кмета, всички членове на неформално сдружение, които извършвали транспорт на туристи с високопроходима техника трябвало да я заплащат.
Това обаче вбесило съселянина му и екшънът започнал.
„Боклук смачкан, майка ти да е*а, дай си ми парите!”, били думите на прецакания с пари родопчанин. Последвало дърпане, късане на якето, шутове, ровичкане къде са скрити парите. Крещене, пак шутове и така до… съда.

Когато нямаш пари и маслото е пари

Пенсионерка от Родопите ще трябва да плати 600 лева за 700 грама масло. Млечният продукт бил причина тя да бъде уволнена от работа, а след като заведе дело срещу фирмата, ще трябва да покрие съдебните разноски. Тоест по близо лев за грам масло.
Жената била назначена като „работник-кухня” в заведение. Трудовите й ангажименти били да почисти помещенията преди началото на работния ден. Родопчанката работила от месеци в ресторанта.
Една сутрин обаче готвачът заварил следната ситуация. В кухнята била оставена дървена дъска с нож, омацан с масло. В хладилника пък бил отворен калъп от 2,5 килограма от млечния продукт, който бил непокътнат предната вечер. От него липсвало голямо парче. В отворената чанта на чистачката готвачът видял оставена буца от около 700 грама, както и портфейлът й. Готвачът посочил и на останалия персонал какво е видял, а заради опита за кражба казал на чистачката, че не иска да я вижда повече.
Жената дала обяснения пред управителя, който обаче я уволнил заради „злоупотреба с доверието на работодателя”.
Цялата история влезе в съда след като уволнената служителка завела дело с искане за обезщетение в размер на малко над 1500 лева, както и да бъде възстановена на работа.
Магистратите обаче отхвърлили иска, а бившата служителка ще трябва да плати съдебни разноски в размер на 600 лева.

Да окрадеш най-древната професия

Десетки обяви за секс в Родопите в интернет. Труженички разголват телеса в снимков материал за офертите. Предлагат себе си за суми от 40 до 120 лева, съответно за 30 минути и един час. Наемат се стаи в къщи за гости, квартири и занаятът върви. Голяма част от жриците на любовта пък са гурбетчийки. Тоест, идват от вътрешността на страната за участие в „иначе толкова скучния откъм разврат регион”, както казват чужденците.
И те така една 23-годишна мадама пристига за хедонистично участие. В стаята й обаче влизат петима родопчани, които й отнемат няколко стотака пара, барабар мобилен телефон.
Проститутката подава сигнал, жалва се, а мъжете „от няклко поколения” се озовават в ареста.
„Посягат вече и на проститутки. Какво става с този град? Дотам ли опряхме, какви инвеститори, какво бъдеще”, коментира един родопчанин с досие, богато като прехода за политиците.

***
В общи линии се развиваме. Бавно, но сигурно, към поредната дупка в асфалта. Последната.
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Винаги се търси евтино по тържищата
-За пари се прави всичко
-Обират се вече и жриците на любовта

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I