Девин е най-добре по заплати, Неделино пък е на последно място в региона.
Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, проведено във всички общини в страната.
Средната брутна работна заплата в града на минералната вода е 933 лева. На второ място се нарежда Смолян със 788 лева, следвана от община Мадан със 783 лева.
Най-ниско средно възнаграждение е отчетено в Неделино-543 лева. В средата на таблицата по заплати в областта са останалите общини.
В Чепеларе средната заплата е 804 лева. Следват Златоград-719 лева, Рудозем-691 лева, Доспат-623 лева, Баните-589 лева и Борино с 565 лева средно брутно възнаграждение.
Според Института за пазарна икономика, общините с най-висока средна заплата в България не са големите областни центрове. Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях.
Най-високата средна заплата в България е регистрирана в община Челопеч – наличие на голямата добивна компания „Дънди Прешъс металс” и съответно 2 178 лв. средна заплата за общината. След това са Козлодуй, с ядрената централа – 1 790 лв. средна заплата за общината, Раднево и Гълъбово, с големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1 657 лв. и 1 610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1 562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1 442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил).
Припомняме, че „Дънди Прешъс” вече промени и икономическия профил на Крумовград след като започна добивът на рудник „Ада тепе”.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I