Кметът на Смолян Николай Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” в село Полковник Серафимово, чието начало постави преди три години. 
„Щастлив съм да открия третото издание на  фестивала, както и да поздравя всички присъстващи с празника Петровден на родолюбивото село. Гордея се, че това е и моето родно място и тук съм роден. Пожелавам ви много приятни емоции, усмивки и да останат хубави спомени. Нека да отворим сърцата и душите си за красотите на Полк. Серафимово и нашия фолклор Пожелавам на всички участници във вече традиционния фестивал успех,  награди и догодина пак да сме тук. Ние трябва да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения и затова благодаря  на всички участници за това което правят”, каза в приветствието си Николай Мелемов и откри фестивала.
Кметът на селото Христо Мусорлиев също поздрави участниците и гостите. Той посочи, че серафимовци са били винаги хора с буден, горд и родолюбив дух и истински продължители на безсмъртното дело на полк. Владимир Серафимов и воините от 21 Средногорски полк, които донесоха на щикове родопската свобода. Той благодари на Мелемов за организацията по провеждането на фестивала.
Отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на Родопите.

Във фестивала участват 90 индивидуални изпълнители от цялата страна. Над 600 участници ще огласят Родопа планина и за пореден път ще докажат, че родният фолклор е жив. Жури с председател Мария Бебелекова ще оценява участниците. След като приключи фестивала ще бъдат раздадени награди и плакети от кмета на община Смолян Николай Мелемов.
На откриването присъстваха още Момчил Николов от областната администрация, кметът на гръцкото село Селино - Йоргус, общински съветници и др.
Организатори на фестивала са Община Смолян, кметството и НЧ „Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово.

Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни в далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и др. Георги Чилингиров реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, посветени на родопската песен.
Целта на фолклорния  конкурс е  да се покаже и популяризира песенното наследство на Георги Чилингиров, възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване, популяризиране и разпространение на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата дейност, да възпитава любов към националните бит, традиции и култура.
Конкурсът се провежда днес и утре.
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I