Президентът Румен Радев ще открие Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, който започва на 19-ти юли в Родопа планина.
Началото на най-голямото общобългарско събитие за годината ще е в 10,30 ч. с дефиле на стотици гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв.м, разпънат на роженските поляни. Сборният оркестър на живо ще изпълни емблематичната Гайдарска сюита, влязла в рекордите на Гинес.
След това планината ще се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо  хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Кулминация на официалната церемония, в която ще се включи Фолклорен ансамбъл „Родопа“ и малката талантлива народна певица Мария Бечева, ще е звън на родопските чанове, с който по традиция се дава начало на Роженския събор. 
Съборът ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения чистопородни животни и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.
В дните от 19-ти до 21-ви юли над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе на 4 сцени. 
Повече от 80 майстори с ръчно изработена керамика, иконопис, дърворезба, битови тъкани, бродерия, бижута, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове, ще се включат в изложението на занаяти в централната зона на събора. Съхранените битови традиции на Родопите ще бъдат представени в специален кът от 30 майстори-занаятчии, селектирани от община Смолян.
Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е магическата каба гайда. На Роженските поляни ще бъде вдигнато етноселище с възрожденски възстановки на бита и традициите от различните етнографски области на страната.
През трите дни на събора ще се проведе изложение на чистопородни животни – овце, кози, овчарски кучета, говеда, биволи и коне. Над 30 животновъди от цялата страна ще предлагат продукти от овче и козе мляко и месо в специално обособена зона.
В първата вечер на събора на 19-ти юли ще е гала-спектакълът „Рожен е България" с участието на ансамбъл „Чинари“, Нелина, Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова и оркестър „Гергьовден“, а в съботната родопска вечер над планината е ще екнат изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, „100 Каба гайди”, ФА „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“, и най-добрите родопски изпълнители.
Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе. Иновативното културно събитие е включено в Националния културен календар.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I