32 100 родопчани бачкат в региона, възнагражденията все по-ниски

32 100 родопчани работят в региона, а средната заплата бележи намаление с 0,6 на сто. Най-високо възнаграждение пък получават миньори и учители.
Това е анализът на икономическата ситуация в Смолянско в първите три месеца на тази година, отчитат от националната статистика. Средното възнаграждение в региона е 851 лева, като то намалява спрямо края на миналата година, анализират статистиците.
Увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г., е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения ”, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Операции с недвижими имоти“. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Селско, горско и рибно стопанство”, „Други дейности ” и „Строителство”.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2019 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Добивна промишленост” – 1 194 лв., „Образование” – 1 049 лв. и „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 1 030 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - 559 лв., „Административни и спомагателни дейности” - 613 лв. и „Хотелиерство и ресторантьорство” - 619 лева.
Средната заплата за област Смолян намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. с 0.6% и достига 851 лв. при 1 208 лв. за страната. За обществения сектор тя е 989 лв., а за частния - 804 лева.
В сравнение с останалите региони на страната област Смолян е на 25-о място по показател „средна работна заплата”. Най-високо средно възнаграждение получават наетите в областите София (столица) - 1 656 лв., София – 1 139 лв. и  Стара Загора – 1 134 лв.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I