Родителите зад граница, а у дома – никакъв контрол

Понякога влиза във фокуса на вниманието, но за кратко. Дори това да стане, то е просто между другото.
Иде реч за темата „Децата на гурбетчиите”.
Преди няколко години един социален министър бе категоричен, че трябва да се засили контролът върху условията, в които живеят децата, чиито родители са гастарбайтери и се отглеждат от баби, дядовци и други роднини.
Близо 70 000 деца на родители, избрали да изкарват парите си от гурбет в чужбина, растат без надзор, сочи едно от последните изследвания. Ситуацията е най-тревожна в селата в Родопите, Северен Централен и Северозападен район. Там процентът на децата, оставени сами, надхвърля 60%. Масово деца на гурбетчии отпадат и от училище, защото няма кой да ги контролира да учат. Другата тревожна тенденция е разпадането на семействата на децата на емигранти.

Отсъствието на двамата родители е възможно най-лошият сценарий.

„Да, те са отишли навън, за да работят за пари, но това няма как да компенсира липсата на семейство. Неслучайно такива деца започват да проявяват проблемно поведение. Губи се връзката родител-дете, тя няма как се поддържа в скайп или в социалната мрежа. Къде отиват възпитанието, грижата, споделената емоция?”, коментират психолозите. Те са  категорични, че едно дете има нужда да бъде закриляно, а бабата и дядото са по-следващо поколение, което няма как да задоволи тази потребност. Така децата преждевременно порастват, а не се развиват като в книгите по педагогика.
Част от тях трудно се справят с уроците или направо отпадат от образователната система. Други появяват асоциално поведение. Не можем да ги съдим, те се приспособяват спрямо ситуацията. Закриваме домовете за деца, лишени от родителска грижа, а в същото време огромен процент от подрастващите, които не живеят пълноценно със семействата си.
Такива деца се затварят в себе си. „Невъзможността да споделя с майка ми лични тревоги ме кара да се чувствам неудовлетворена, често се затварям в себе си”, споделя 16-годишната Теди от Родопите, чиито родители са в Холандия от 10 години. „Понякога плача, че родителите ми ги няма до мен, дори има моменти, когато ги мразя.

Нямаше ги, за да споделя с тях първата си любов, после и раздялата от нея.

Когато се чуваме по скайп или си пишем по фейсбук единствено ги интересува материално-как съм, като взема да им се оплаквам, ми казват: уморени сме маме, не се притеснявай, още малко и при нас ще дойдеш. Гледа ме баби ми, която е абсолютно старомодна и ме нерви, а бе яд ме е на всички. Имам дрешки, имам последен модел айфон, джобни, но какво от това. Пуша, пия, но не много. Чувствам се самотна”, казва още момичето и махвайки с ръка продължава по пътя си. 
Децата на гурбетчиите често проявяват враждебност и причината не е заради отношения с връстниците им, а защото са обидени на родителите си, че са изоставени. Типичен случай е тийнейджър, родом от Смолян, който преди време спретна истински екшън в Слънчев бряг и накара жандармерията да атакува хотел, пълен с туристи, за да го арестуват. Момчето е и криминално проявено. Акцията по задържането на младежа беше проведена под прякото ръководство на главния секретар на МВР и шефът на Бургаската полиция. От стаята на момчето бяха иззети незаконно притежаван пистолет „Макаров", маска, палка, бокс, мобилни телефони и лаптопи. Когато бил спрян за проверка от органите на реда,  той си позволи да извади пистолет и да го насочи срещу тях. Преди две години, той влиза в полезрението на органите на реда след извършена измама в Смолян. Според запознати смолянчани, майката е в чужбина, от много години, оставила го е на грижите на нейните родители, когато е бил много малък. Тя е била разведена и с баща му по това време. Независимо от грижите, които полагали бабата и дядото младежът бил много буен и своенравен и дори те не могли да се справят с него. Понякога буйствал и им отговарял. Сега вече пълнолетен, ще стане контингент на органите на реда.

Насилие и спрямо роднини

Възрастна жена от Родопите се оплака, че дъщеря й е в Италия и е оставила детето й, когато е било на 4 години. Сега вече момичето е на 14, псува баба си, бие я, ходи с мъже и не се прибира в къщи. Едва е завършила осми клас с бележки от джипито, за да й извинят отсъствията. „Дъщеря ми ме изкарва мен виновна, че не съм възпитала дъщеря й, но това е нейно задължение. Куцам, болна съм и на 70 години, какво да направя”, плаче и нарежда жената. „Само се моля да е жива и здрава, да не й се случи нещо по нощите, когато обикаля, защото тогава трябва да се самоубия”, категорична е Величка.
Подобни случаи на изоставени деца от родители гурбетчии  изобилстват. Измеренията на качеството на живот в страната са такива, че за да оцелееш плащаш висока цена – загубваш семейството си, а още по-страшно-и детето си. Докато всеки случай се описва от медиите, за повечето деца на гурбетчии остава съсипана ценностна система, липса на родителска обич, а и оттам следва най-прекия път към улицата.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Всичко това е вярно, но защо пишете с такова съжаление, че затварят “домовете за деца”, като че ли в тях децата живеят в нормални условия и получават нормални грижи и храна. Всички знаем какво е състоянието на тези домове и какви извратени неща се случват там, но всички си мълчат за това. Защо не се говори, за това , защо тези хора са принудени да изоставят децата си, домовете си и родината си? Защо не се вземат сериозни мерки за справяне с този проблем, като например създаване на работни места, с една нормално месечна заплата, която да не е под 1000 лева? Защо пак се говори за децата, но държавата не създава никакво бъдеще за тях? А защо никъде не се споменава, че най- големия инвеститор в държавата са гастербайтерите, който вкарват по 3,5 милиона евро на ден, за да може да се поддържа този висок стандарт на живот в тази бедна държава? 😢😡😢

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I