Златоград е пълен с туристи през лятото, а болшинството от младите са на… гурбет зад граница. „Повече от половината трудоспособни хора са в Западна Европа. Работят здраво, а всичко извадено в евро се влага тук. Ремонтират се къщите, инвестира се в малък бизнес”, разказаха местни жители пред екип на 24smolian.com.
Градът е като перла в Родопите. Чистота, спокойствие, мощен размах в туризма. Сътвореното от държава и местна власт е видно още с влизането в града. В същото време прави впечатление и уюта, постигнат от местните що се отнася за това как може и трябва да се печели от туризъм.
„Работя в строителството в Германия от години. Съпругата ми и децата са си у дома. Със спечеленото успях да стегна къщата, да направя подобрения. Даваме стаи за гости. Всяко евро се влага в родния край. Само така можем да се връщаме радостни, само така можем да заминаваме на гурбет спокойни”, убеден е 41-годишният Ивелин.
Споделя, че стотици негови съграждани изповядват същата философия. Далеч от дома, но с единствена мисъл-за по-доброто у дома.
Отварянето на граничния пункт с Гърция през 2010 година оживи Златоград. Но основно градът разчита не на съседите отвъд бариерата на ГКПП-то, а на туристи от вътрешността на страната. А те не липсват. През летните уикенди почти няма свободни места в многобройните хотели и къщи за гости. Много млади хора са ангажирани в семейния бизнес в туризма. Други пък участват с паричните преводи в евро от Западна Европа.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I