Как една чужденка се влюбва в нашите народни танци, започва да изучава езика ни и става студентка в специалността „Българска народна хореография“? И тя самата не може напълно да си обясни как се случва в непознат доскоро свят да откриеш истини в дълбините на народното творчество. Но е доволна. „Много харесвам българските танци, казва Естер, и по-специално тези танци, които са свързани с обредността в миналото и дават дълбоки знания за народа ви,  какво е обичал, как е живял. В нашия фолклор в Холандия, Германия и Франция танцуващите са винаги по двойки. Това е много различно  като енергия. А на българските хора се хващаме всички за ръце, имаме единство, чувстваме се цяла група, като едно семейство. А сме от цял свят – тук, в Девин, сме от три континента и четиринадесет държави. И сме обединени от желанието да открием тайнството на музиката, на танца. Ние се чувстваме богати като група. Танцьори сме на международни танци всеки в своята страна и черпим опит един от друг”, споделя Естер от Холандия, която вече обучава на български танци млади хора в Ниската земя.
Тя работи с български деца и възрастни – наши емигранти, които живеят в Холандия. Над 30 българи са. Имат специална зала в Хага. Събират се всяка неделя и танцуват по четири часа. Понякога имат и гости гайдари от България. Казва, че с радост празнуват  24 май, 6 септември. Но на всички им е мъчно за икономическата ситуация  у нас.  „Ужасно е, сподели тя като майка, че у вас се раждат деца, на които родителите знаят, че след време  ще се преместят в чужбина”. Но се надява поне тези хората, които обучава в Холандия на български танци и ги познава добре, да се върнат в България, да помогнат да се оправят нещата.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I