„Силиконов живот, силиконови цици, силиконови мечти и фалшиви политици“, се пее в песента на Слави Трифонов „Нема такава държава“. Остана ли нещо истинско се питат хората и то предимно от така нареченото по –старо поколение? Особено жените –то не са силиконови устни, гърди, корекции на лицето. Мъжете пък ползват анаболни препарати, за да се помпат. Мускули и силикон. И то защото е модерно и секси. „Минка си е сложила силикон, защо не и  аз“, оплака се майка, чиято 19-годишна дъщеря иска да се присъедини към силиконките. „Какво ли не правят жените, за да се харесат на мъжете? Даже и понякога на плашила приличат“, споделя 35-годишен мъж. Шеговито разказва, че си паднал по една мацка с много дълга коса, когато се озовали в спалнята тя започнала да си сваля екстеншъните, гримът се разтекъл и заприличала на плашило.
„Оттогава си казах, без да видя жена без грим,  без удължители за косата и без силикон, тогава ще мисля за нещо по-сериозно“, категоричен е мъжът.

У дома силикон, фейсбук като сергия за плът?!

Друг изказва възмущението си, че като бил на море, преди седмица, по плажовете само силиконки. „Грозно е и неестествено, но жените се радват, че им зяпат гърдите. Явно това им е достатъчно. По дискотеките същото – джуки, изкуствени мигли, изкуствени вежди, удължени коси и силиконови гърди. Не останаха жени без подобрения и то не винаги успешни“, казва мъжът. Той е на 25 години и казва, че освен външността е  важна и ценностната система на човека.
„Използваме  фейсбук, за да си търсим гаджета в чужбина. Тук, в България, е пълна мизерия” , споделят смеейки се млади момичета, които тази година завършиха  средното си образование. Те си  правят селфита, за да изберат най-добрия кадър, за да се пласират в социалните мрежи. Посочиха, че се рекламират със снимки по бански, с прозрачни блузи, излизайки от морето и други провокиращи кадри показващи прелестите им. „Фейсът е най-добрият начин да си намерим солиден пич”, смятат момичетата, затова охотно се рекламирали, като в същото време не се притесняват от опасностите в социалните мрежи. „Провокацията е най-добрият начин да те забележат, да те коментират, да излезеш в публичното пространство, лоша реклама няма. Вижте НиЛо /б.р.Николета  Лозанова/ ”, категорична е 19-годишната Калина. Затова с охота си разменят клипчета, целуват се с момичета, разголват се..., за да бъдат забелязани. И още нещо, като ти е тъпо и като те е зарязал някой, пускаш снимки как се целуваш с друг и бившият ти е бесен. Показваш му, че и без него си живееш добре.

Носталгия по вечерния час

Какво са младите хора сега, едно друго общество, без ценности, без морал и ясна перспектива за бъдещето си, обобщават с тъга  по –възрастното поколение. Те с  носталгия си спомнят времето на униформите, на вечерния час, а сутрин без бележник и емблема на учебното заведение на единия ръкав не можеше да прекрачиш прага на родното школо. Дори в бившия Икономически техникум, сега Професионална гимназия по икономика в Смолян, момичетата трябваше да ходят със сплетени коси. Волности като кок, вееща се конска опашка бяха недопустими, да не говорим за грим, боядисана коса, лак, маникюр, пръстени, обеци и други украшения. Тези, които повишаваха тон или бяха хванати да пушат в междучасия или по дискотеки, които  продължаваха до 20 часа за учениците, бяха изправени пред цялото училище в ден от седмицата различен за различните школа и бяха порицавани публично. След две порицания биваха изключвани от училище и носеха прозвището „черните овци”. Филмът „Вчера” беше хит на свободната воля на учениците и истинското приятелство, а „Бийтълс” забранена, но желана музика. За три неизвинени отсъствия пътуваш от училище.

Никой не смееше да повиши тон на учител или да говори в час.

Най- хубавото време  беше това  на ученическите бригади, тогава по-щурите се доказваха и се криеха да не бъдат заловени. Имаше и лагер-школи по трезвеност, където комсомолският ръководител в началото на лагера предупреждаваше: „Ученици, внимавайте, несподелената любов ражда есета, романи, стихове, а споделената ражда деца”. Прав е бил човекът, ако допусне някоя девойка да забременее по време на лагера, щеше да му се стъжни живота. Затова се правеха щателни проверки по стаите по нощите, а в същото време влюбени ученици след проверките излизаха по градинките и се целуваха до насита.
Всичко това сега ни изглежда невинно и смешно на фона на това, което се случва с деградацията на повечето млади хора.     
Странно е нашето общество, блъска се от едната крайност в другата. Не че всичко това беше хубаво и заслужава адмирации, но сега всичко описано дотук е в другата крайност. Тийнейджърки пускат клипче на тяхна съученичка, която се целува с нейна приятелка. Казват, че го одобряват, добре е, престижно е да си различен, а не да се вписваш в приетите морални ценности.  
Одобряваме или не – това са фактите и връщане назад няма. Силиконовият живот продължава, а истинското ще го търсим и срещаме все по-рядко.
Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I