По повод 100-годишнината на писателя Николай Хайтов внучката му Елица Гигова разположи изложба в Клуба на дейците на културата в Смолян. Решила първото представяне на експозицията за него да е в Смолян. „Защото е мястото, сподели тя, в което са се провели първите ми срещи с дядо. Тук съм родена и тук съм учила, той идваше в родната ми къща край езерото, както и на абитуриентския ми бал. Затова имам картини, вдъхновени от тези срещи, които са огледален свят към „Невястата“. Още една картина в изложбата, която се нарича „Родопчанка“, е вдъхновена от дядо.  Той идваше да ме вижда като студентка в Търново и много се радваше, че уча там, а не в София. Казваше ми да запазя родопските си корени. „Родопчанка“ представлява силует на жена, пред нея са халищата, корените, чеизите, текстилът и песните, които са ни най-здравите основи тук, в Родопите. Дядо ми остави завет да измервам живота по миговете, които спират дъха. Тези мигове  са неговите разкази – „Свечеряване“, „Гора“, „Шумки от габър“, „Козият рог“, те са уловени в моите картини, както и най-новите ми търсения, свързани  с най-скъпото за мен – първия миг, в който спира дъха ми.
Това е Смолян“, заяви художничката.
Колекцията е озаглавена „Родопският свят на Николай Хайтов“ и във всяка творба се усеща духът му, живописно, умело предаден от внучката.
Елица Гигова сега живее в Пловдив, учител по рисуване е. У  нас и в чужбина има над 30 самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници и член на Националната занаятчийска камара.
За благодарност към Клуба на дейците на културата в Смолян Елица подари на клуба  свой рисуван портрет на Хайтов. Много цветя, включително от областния управител Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов, много радостни усмивки и приятелски прегръдки получи младата художничка, открила света с помощта на дядо си. А музикално надарената й дъщеря я поздрави с изпълнения на пиано.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I