В 20-километрови зони около индустриални ферми да се преустанови отглеждането на свине в обекти от тип „заден двор“. Подобна практика е показала положителни резултати в борбата с разпространението на заболяването на територията на страната.
Това са указанията след проведеното заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.
Срокът за изпълнението на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им е 31 юли за Северна България и 2 август – за Южна България. След изтичане на посочения срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган – съответната Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбата на чл. 139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Собствениците на свине от обекти тип „заден двор“ следва за знаят, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70о С, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото (съгласно Научно становище за разпространение на АЧС в България, Европа и света на Центъра за оценка на риска по хранителната верига).
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I