Цените на имотите в застой, иде ли петорен скок заради ГКПП-то?

Пазарът на имоти в Рудозем е в състояние „дълбоко замразяване” въпреки напредващите процедури по изграждане на бъдещия граничен пункт. Предлагането е оскъдно, а търсенето почти нулево, установи проверка на „Родопи voice” 10 месеца преди очакваното завършване на пътя от Димарио до ГКПП „Рудозем”.
Около 20 000 лева върви апартамент в миньорския град от 60-70 квадрата. Офертите са съвсем малко, но в тях вече се усеща „скромна” мисъл за граничния пункт и възможностите, които би отворил. Така например 3-стайно жилище, старо строителство, се предлага за 33 745 евро, докато 3-етажна къща в строеж за 24 917 евро. Интересното в офертата гласи „на първа линия до новостроящия се път Рудозем-Ксанти”. Двуетажна къща в родопския град пък се предлага за скромните 22 000 лева. И… офертите се изчерпват. За обявите няма мераклии. Същото важи и за земеделски земи и апетитни парцели край бъдещия околовръстен път към границата с Гърция.
„Хората чакат този пункт от повече от две десетилетия. През годините все започваше изграждане и все приключваше бързо. Тогава имаше раздвижване в цените на имотите, но дотам. Хората искат да видят, че реално са на „крачка" от така жадуваното отваряне на ГКПП „Рудозем”. Предполагаме, че тогава целият пазар ще се съживи”, коментираха за „Родопи voice” жители на родопския град.
Експерти пък прогнозират, че цените на имотите могат да скочат петорно, по примера на Кирково след отварянето на граничния пункт. Някои брокери дори са доста по-смели в прогнозите си, смятайки че ГКПП ”Рудозем” ще надмине ефекта „Маказа”.  Според тях, спокойно цената на апартамент може да достигне до рекордните за района 100 000 лева. Причината-огромният трафик, който ще поеме пункта. Новата „врата” към Бяло море ще се ползва освен от леки автомобили, но и от автобуси и ТИР-ове.
Компанията „Актор” изгражда отсечката от гръцкото село Димарио до българската граница при бъдещия ГКПП. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС.
Ще бъдат изградени близо 9 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра. Крайният срок на строителните дейности е май 2020 година.
Очаква се ГКПП „Рудозем” да последва ефекта „Маказа”. Отварянето на граничния пункт край Кирково промени икономическите параметри в населените места от двете страни на границата. Докато жителите на Комотини и съседните села превърнаха Кирково и Кърджали в свои шопинг центрове, то цяла Южна България заплю най-близките гръцки плажове за своя територия. В същото време стопани в Кирковско вдигнаха цените на земеделската земя почти пет пъти, а клиенти се намират. 20 евро за квадратен метър достигна цената на буренясали ниви в община Кирково, в близост до пътя за „Маказа”. Земеделски имот, който преди 2013 година буквално е бил непродаваем, се предлага за 20 000 евро за декар.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Няма начин това трасе да е предпочитано от пътуващите през Пловдив за Гърция. Участъкът от Асеновград до Смолян е много бавен, опасен и в лошо състояние целогодишно. Маказа за сега е без алтернатива за пътуващите през Пловдив и Стара Загора. Безсмислено се харчат пари за път, който няма да е и наполовина натоварен, колкото е Маказа.
    Наложително, спешно е изграждането на околовръстно на Димитровград, Хасково и Кърджали. Пътят между Кърджали и Стара Загора ТРЯБВА да се разшири поне с още една лента в двете посоки. Родопския път - "Ивайловград - Крумовград - Момчилград - Кърджали - Ардино - Смолян - Девин - Доспат - Гоце Делчев" също трябва да се коригира, разшири, ремонтира и да му се вдигне средната скорост на преминаване. Тогава наистина Родопите ще бъдат приобщени към България. Всичко останало е ала-бала!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I