Джамиите в Родопите ще отворят врати в 4:45 часа на празничния 11 август. В 07:07 часа ще си честитим Курбан Байрам. Това посочват духовниците от централната джамия в Мадан.
От 5:00 часа до 5.10 часа е времето за „саля“, а от 5:15 до 5:35 – за „ясин“, обясняват от джамията. В 5:35 часа започва „сабах намаз“.
Минутите между 6:00 и 6:15 часа е за „кафе-пауза“. От 6:15 до 6:50 часа е предвидена лекция за празника. От 6:50 до 7:00 часа е времето за приветствия и „тевбе“.
Точно в 7:07 часа ще бъде обявено началото на Курбан Байрам.
Курбан Байрам, познат и като Коч Байрам, е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Отбелязва се в края на ежегодното поклонение (хадж) в Мека на 10–ия ден от месец "зул хидж" по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.
Първият ден от празника, който продължава 4 дни, започва със сутрешния намаз (молитва), последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.
Курбан Байрам е характерен с жертвените животни, които се принасят в името на Аллах. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на  боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля, както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I