„До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете, но сме притеснени от това, че вирусът беше установен при дива свиня в ловно стопанство в съседната област Пловдив. Това значително повишава риска от разпространението на заразата в нашия регион“, каза областният управител Недялко Славов при изявлението пред медиите, което беше дадено след провеждане на днешното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Заседанието се проведе в Областна администрация Смолян в разширен състав с участието на председателите на ловните сдружения на територията на област Смолян, както и представители на общините, с цел добро взаимодействие при привеждане на мерките за бързо и качествено изпълнение, за да се предотврати възникването и разпространението на АЧС в областта.
 Съгласно указанията на Централния епизоотичен съвет, е даден срок до 2 август 2019 година за Южна България за умъртвяване на всички прасета отглеждани в обекти тип „заден двор“. На територията на област Смолян няма нито един регистриран животновъден обект за отглеждане на свине. По информация на общините, на територията на областта има около 400 прасета, отглеждани за лични нужди, концентрирани основно в общините Неделино, Златоград и Смолян. Даден е срок на стопаните доброволно да умъртвят животните до 2 август и да ги консумират и съхраняват след термична обработка за минимум 30 минути при 70 градуса, тъй като това е единствената гаранция за унищожаване на вирусът, който е изключително устойчив при замразяване, осоляване и сушене на месото.
От понеделник, 5 август 2019 година, Областната дирекция по безопасност на храните ще започне проверки дали са изпълнени указанията за доброволно умъртвяване и при наличие на неспазване на разпоредбите на Централния епизоотичен съвет, животните ще бъдат евтаназирани и загробени.
По време на заседанието беше потвърдено, че контролът на ГКПП Златоград е засилен, като на вход се проверяват автомобилите и се унищожават абсолютно всички продукти от свинско месо. От Областно пътно управление-Смолян са сформирани три екипа, които съгласно наредбата установяват контрол и дезинфекция в сервитутите на пътищата от републиканската пътна мрежа.
Беше обърнато внимание и обсъден въпроса за местата на загробване, които общините задължително трябва да определят. Те подлежат на съгласуване със съответните държавни институции, най-вече РИОСВ-Смолян и Басейнова дирекция, тъй като стриктно се следи те да не бъдат във вододайни зони, по отношение на което населението не трябва да се притеснява, че питейната вода може да бъде замърсена.
„Основното предизвикателство, пред което сме изправени, е регулиране на популацията на дива свиня и съответно предотвратяване на възможността за разпространението на вируса чрез нея, за което разчитаме на ловците да се включат.“, обърна внимание областният управител Недялко Славов, като изказа благодарност за тяхното активно включване чрез индивидуалния лов на дивата свиня. Министерството е определило и целеви награди за отстрел на дива свиня и съответно за докладване при намерен труп на дива свиня.
Бяха направени коментари относно действията на ловците по отношение захранването на дивите свине. Важно е да се каже, че вирусът има инкубационен период от 60 дни във фуражите, затова е препоръчително да се използват фуражи, които са престояли поне 60 дни в защитени помещения без риск от зараза.
Ловните сдружения ще подават ежеседмична справка за броя на отстреляните животни, като в акредитираните лаборатории ще се правят изследвания за АЧС и трихинелоза на всяко отстреляно животно. При неустановяване на зараза, месото на отстреляното животно си остава собственост на съответната ловна дружинка.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I