Собственици на заколени домашни прасета в Неделино продават месото на безценица. До пет лева за кило достигна цената, след като родопчани бяха принудели да умъртвят животните си заради заплахата от Африканска чума. Голяма част от тях пък няма къде да съхраняват толкова мръвка и са били принудени да продават евтино.
„Имахме две прасета и ги ликвидирахме. Продаваме месото защото просто фризерите са пълни. Не бе планирано от нас да колим толкова животни по едно и също време. И други също продават, за да се освободят от месото”, посочи за 24smolian.com жителка на родопския град.
По информация на общините, на територията на областта има около 400 прасета, отглеждани за лични нужди, концентрирани основно в общините Неделино, Златоград и Смолян.
Те трябваше да бъдат заколени от стопаните до 2-ри август въпреки, че в региона няма констатирани случаи на опасната чума по свинете.
В четвъртък в Областна администрация Смолян постоянната областна епизоотична комисия ще проведе заседание в разширен състав във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка.
„До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете, но сме притеснени от това, че вирусът беше установен при дива свиня в ловно стопанство в съседната област Пловдив. Това значително повишава риска от разпространението на заразата в нашия регион“, каза областният управител Недялко Славов при изявлението пред медиите при последното заседание на комисията миналата седмица.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I