Два търга на "ВиК Смолян" за над 68 млн.лв. без ДДС отново са в движение. Дружеството успя да поднови блокирани поръчки, които се бавеха заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС).
 Група местни строителни компании обжалваха условията за опит и оборот в поръчката, тъй като смятаха, че са ограничителни и няма как да вземат участие, дори в обединение, съобщава „Капитал“. Критериите според тях са били подходящи за по-големите строителни фирми, които са и редовни победители в скъпите инфраструктурни поръчки.
Както КЗК, така и ВАС обаче отсъдиха в полза на водоснабдителното дружество и сега търговете са на етап събиране на оферти. Едната поръчка е за 46 млн. лв. без ДДС, а другата - за 22.7 млн. лв. без ДДС.
В търга за по-малката сума е определен краен срок за подаване на оферти 31 юли, т.е. те вече са събрани. За поръчката за 46 млн. лв. все още няма определен срок за подаване на оферти.
Поръчката за 46 млн. лв. е разделена на две позиции, съответно за 31.2 млн. лв. и малко под 15 млн. лв. Първата е за реконструкция и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация - 8.8 км, а втората - за реконструкция на главен градски събирателен колектор.
По-малкият търг е с прогнозна стойност 22.7 млн. лв. без ДДС. По него трябва да се изгради нова водопроводна мрежа в размер на 2.7 км и на 8.4 км канализационна, както и да се изпълни реконструкция съответно на 5431 м водопроводна и 9070 м канализационна мрежа.
Въпросните обществени поръчки са сред по-големите във ВиК сектора и е логично да предизвикат интерес, особено сред местните компании. Цели 24 фирми от смолянския регион обжалваха някои от поставените от "ВиК Смолян" условия. Например в по-малкият търг за 22.7 млн. лв. изискването беше компаниите за последните три финансови години да са осъществили 30 млн. лв. оборот. Според обжалващите обаче изискването е несъобразено с "икономическото състояние на строителния бизнес в областта на водоснабдяването и канализацията".
В крайна сметка с определение от 8 юли ВАС прие аргумента на "ВиК Смолян" и КЗК, че поръчката е важна за обществото, защото ще подобри качеството на питейната вода, съответно не трябва да бъде спирана. Така на последна инстанция частната жалба е приета за неоснователна и ВиК дружеството продължи да търси голям строител за своя голям воден проект.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I