Тези знаменити  благодатни слова са произнесени от Света Богородица, преминавайки от земните към небесните жители, станало по чуден начин, непознат за никой друг човек. Нейното  Успение /заспиване/ или Голяма Богородица  се отбелязва на 15 август в българските православни храмове и се очаква от вярващите с дълбока  радост и надежда. Предпразнично в храм „Успение Богородично“ в Смолян, кв. Устово, бе отслужена Вечерня с чина на опело на Пресвета Богородица  от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Една  „невероятна вечер“, по оценките на присъстващи. В служението участваха председателят на празнуващия храм  отец Димитър Одаджиев, отец Васил Маджаров от съседната енория „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, иподяконите  Даниел, Валери и Илия и отново като гост нашият оперния певец Пламен Папазиков, живеещ  и солист  на Оперния театър в Барселона, Испания, както и солист на Софийската опера.
На тази специална  Вечерня силно въздейства Опелото на Божията Майка около Плащаницата с изображение на  Нейното Успение. То бе изпълнено от архимандрит Висарион, заедно с другите духовници и за приятна изненада в песнопенията освен църковните хористи участваха миряни от другите енории в града. Плащаницата  тази сутрин бе изнесена от отец Димитър с молитви от олтара и внимателно положена на маса в центъра на храма.
Отначало докрай Опелото е с песнопения, които съчетават с дълбока почит похвални и погребални песни,   отразяващи  живота на Божията Майка, застъпничеството Й за нас пред Нейния син Иисус Христос, дошъл да спаси  света. Многократно се пее: „Пресветая Богородице, спаси нас!“ Тя е наречена: Небесна красота, Единствено цвете най-уханно, Изобилна на чудеса, Даряваща щедрост в нашите сърца, Надежда за всички, Зорница в непомръкващия ден, По-горе от небесата издигната,  Благодатна, Майка на Царя, Божествено прекрасна,  С  ангелска чистота,  Единствено свята и непорочна душа… Или обобщено: „Макар да умираш сега, Дево, кат нас, Ти си станала Царица на всичко, защото си заченала Твореца Бога. И се възнесе на небесата при Него.“ И понеже в църквата са дошли духовно призовани, текст и песен са несравними с нищо друго извън храма, затова цялото преживяване е смълчано и трепетно.
 След Опелото  Плащаницата бе понесена на ръце от богомолци за литийното шествие по улиците около храма. Всеки би искал да я понесе, но присъстващите бяха стотици, затова пък всеки имаше възможност да се докосне до светинята и да мине под нея за благословение, когато бе внесена отново в храма.
На Вечернята бяха донесени множество петохлебия, пити и сладкиши за здраве на именици и на сродници, които бяха осветени и раздадени.
Архимандрит Висарион пожела на всички  благословена и благодатна вечер. Той  преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, в което се призовава Нашата Небесна Царица да ни дарява с мир, любов и благодат, да закриля чадата и семействата ни.
Росица Примовска

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I