Успехът в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС) зависи от стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност. Това бе отбелязано на проведеното ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, институциите докладваха за изпълнението на мерките във връзка с констатираните случаи на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Смолян.
В установените инфектирани зони от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), в землището на с. Змейца, общ. Доспат  и Държавно ловно стопанство „Извора“, общ. Девин, са въведени необходимите мерки, съгласно издадените заповеди.
Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, каза, че Държавното предприятие стриктно спазва указанията за недопускане разпространението на заразата, като е направена организация за отстрелване на дивите свине в инфектираните зони и загробването им.
Той обърна внимание, че трябва добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони да се ускори, тъй като в заразени от АЧС райони той е забранен. Инж. Исаев заяви, че Държавното предприятие ще намери вариант населението от вече инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев от неинфектирани зони без оскъпяване. Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината, инж. Исаев поиска от членовете на Постоянната областна епизоотична комисия да се разреши придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад. Комисията се съгласи при условие, че се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.
По време на днешното заседание, заместник-областният управител Владимир Гърбелов запозна присъстващите с въпросите, повдигнати на националното съвещание, което се проведе във Велико Търново, под ръководството на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, уточни условията, реда и необходимите документи за подпомагане на стопани с 300 лв., предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване, за лични нужди в санитарните зони. Той обърна внимание, че процедурата е максимално улеснена и е сведена до попълване на два документа – констативен протокол и заявление.
Успехът в борбата с АЧС зависи от стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биологична безопасност, и най-вече спазване биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свинете. Затова, независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност, отбелязаха участниците в заседанието на Комисията.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I