2945 души са били обучени в Българо-германския център за девет години 

„В работата си на кмет смея да твърдя, че най-много сме опирали до Министерството на труда и социалната политика, защото в община Смолян са обхванати всички възрастови групи с политики. Това добро сътрудничество с министерството ни дава кураж и за в бъдеще, защото предстоят предизвикателства”. Това обяви кметът Николай Мелемов на срещата със социалния министър Бисер Петков.
„Всички социални програми, по които работи община Смолян, обхващат най-уязвимите групи. За съжаление доста хора се нуждаят от помощта на държавата и общината, но контактите и личното отношение ни дават увереност, че ще се справим с всички предизвикателства”, посочи кметът.
На брифинг пред медиите, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че община Смолян е създала много добри условия за осъществяване на социалните дейности - държавно делегираните и тези, които общината предоставя.
„От документите и това, което видях, ме убеди, че община Смолян има много добре развита социална инфраструктура, която се управлява професионално, при спазване на високи стандарти за качество. Наистина видях едни удовлетворени потребители в услугите, които посетих“, каза Петков.
Той уточни, че Българо-германския център за професионално обучение е един от петте клона на държавното предприятие в страната. Там той посети трите текущи курса - за компютърна графика и дизайн, за планински водачи и за маникюристи.
18 730 души са се обучили за деветте години, откак съществува държавното предприятие, а в Смолян са обучени около 2945 човека. 
Министър Петков съобщи още, че идната седмица стартира национална програма за хора с увреждания, която е за достъпна жилищна среда и лична мобилност.
По нея МТСП ще отпуска до 100 000 лева за изграждане на приспособления и съоръжения, които да подобрят достъпността до частните жилища на хората  с увреждания. За финансиране ще могат да кандидатстват както собственици на жилища, които са с трайни увреждания и затруднения в придвижването, така и съответно етажна собственост с жилища, в които живеят хора с увреждания и имат затруднения в достъпа.
Министърът съобщи, че в следващите месеци ще се приложи в пълнота Законът за личната помощ, по която се осигуряват социални и лични асистенти на хората с увреждания.
Това, по думите му, е допълнително натоварване на общините в България. Той благодари на община Смолян за натоварването, което ще поеме, без да е финансово обезпечено от държавата.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I