Близо 83 000 жители на областите Кърджали и Смолян признават, че се ограничават при отоплението на домовете си през зимата поради недостиг на средства. 18 208 родопчани нямат дори пералня в жилищата си. 58 140 посочват, че домакинството не може да си позволи лек автомобил.
Това е последният анализ за Родопите от страна на Националната статистика относно индикаторите за бедност.
2 279 души в Кърджалийско признават, че нямат телевизор, а 2 796-не могат да си позволят телефон, включително и мобилен, пише "Родопи войс". Тези цифри за Смолянско са съответно 350 и 1275.
94 294 жители на двете области не могат да си позволят всеки втори ден да поставят на трапезата си месо, пиле или риба. 62 872-ма родопчани пък изпитват затруднения всеки месец при заплащането навреме на разходите за ток, вода, отопление, наеми за жилище, вноски по кредити. 87 996 нашенци не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома.
През м.г. линията на бедност за област Кърджали e 263.75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.9% от населението на региона. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 8.4%, докато относителният дял на бедното население намалява с 12.2 процентни пункта.
За същия период линията на бедност за област Смолян e 334 лева средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.8% от населението на областта.
Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.).
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I