Социалните мрежи са средата, в която най-често биват публикувани обяви за почасови работни места, без трудов договор, но на които хората се отзовават. Този анализ правят синдикати на база преглеждане на Фейсбук групите за региона на Смолян.
„При средна заплата от 902 лева в Смолянско, колкото е тя през последното тримесечие, ако работи без трудов договор, човек губи 4 802 лв. под формата на майчински за целия период от 280 дни. За евентуални болнични за период от 10 г. може да загуби 2 421 лв. Обезщетенията за безработица, изчислени еднократно, са 2 386 лв. За пенсия – 51 342 лв. се губят за период от 22 г. Общата сметка показва загуба от 61 000 лв., ако човек работи 22 г. на тази заплата и тя не се е увеличавала“, посочват синдикалисти
Глобата за работодател, несключил трудов договор, е от 1500 до 15 хил. лв., на длъжностното лице, допуснало това да случи, санкцията е 1000 – 10 хил. лв.
Сивата икономика в България е 21%, което е равно на 23 млрд. лв. По данни на Международната организация на труда неформалната заетост в България е в размер на 15,9%. Това нарежда България в Топ 5 сред страните от Източна Европа с най-висок процент на неформална заетост.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I