234 „парчета“ от Антарктида ще бъдат изложени в Смолян. Това е пълният брой на фотосите от 25-ата и 26-ата Българскa експедиция до ледения континент, а родопският град ще е първият в страната, в който цялата колекция ще може да се види.
Изложбата ще бъде открита на 17 октомври в сградата на Областна администрация.
Автор на експозицията е великотърновецът Мирослав Цветанов, участник в антарктическaта експедиция.
Фотографиите представят природната среда, флората, фауната и работата на българските и чуждестранните учени на о-в Ливингстън. 
Събитието ще бъде открито от ръководителя на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев, и Недялко Славов – областен управител  на Смолян.
За събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиона години в Антарктика.
Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна  
насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.
Като част от събитието ще бъдат организирани образователно-информационни срещи с учениците от Смолян и областта.
Експозицията може да бъде посетена всеки работен ден между до 29 ноември.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I