Огромен интерес към програмата за смяна на горивната база

725 са подадените заявления в рамките на едва два месеца по проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“,  финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
Това обявиха от екипа на кмета Николай Мелемов, откъдето отчетоха изключителен интерес от страна на смолянчани към проекта.
Събирането на заявления стартира на 1 октомври, като срокът е до края на годината, но при нужда може да бъде удължен.
Припомняме, че на 1 юли в Министерството на околната среда кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с екоминистъра Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е  9 604 317,86 лв.
Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине  директно към смяна на горивната база.  Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по-бързо тази фаза.
„Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим“, коментира кметът Мелемов.
Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др.
Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.
Припомняме, че заявлението за участие и  всички изискуеми документи  се попълват и подават от собственика на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com. Образците могат да се свалят от сайта на община Смолян на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/89.
Общината ще стартира и останалите дейности по проекта като на първо място ще започне разяснителна кампания по кварталите и ще се проведат анкети в 4000 домакинства в града. Анкетите са свързани с използваното към момента гориво от домакинствата, квадратурата на  жилището, отоплителната инсталация и желанието за алтернативно гориво.  След като са идентифицирани домакинствата, които ще се включат в програмата предстоят инженерни и енергийни обследвания, които да регламентират точните мерки за всеки отделен дом. Съгласно изискванията на програмата това са основните дейности предвидени в първия етап. След приключването му предстои същинската смяна на отоплителните уреди и инсталации, който ще започне през следващата година.
На снимките:
-Обичайни гледки през зимата
-Кмет и министър след подписването на договора
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I