Зам.-кметът инж.Мариана Цекова проведе среща с представители на фирмите, изпълняващи маршрутните разписания от градската транспортна схема на Смолян. Поводът са постъпилите уведомления, подписани от „Рожен експрес” АД, „Мега транс” Консорциум и „Орфей експрес” ООД, в които те настояват за промяна цените на билетите и картите за пътуване по маршрутните линии на градския транспорт. Превозвачите уведомяват, че от 1 януари 2020 г. цената на билета за градския транспорт от 1 лв. се увеличава на 1,20 лв. Цената на преференциалните карти за пътуване на пенсионери се променят по следния начин  - едномесечната от 12 лв. става 15 лв., двумесечната  от 24 лв. нараства на 30 лв. и тримесечната – от 33 лв. се увеличава на 40 лв.
Общинското ръководство успя да договори да не се променя цената на абонаментната карта.
Превозвачите се аргументираха, че билетът за градския транспорт не е увеличаван от 2011 г. в Смолян, а многократно е нараснала минималната работна заплата през този период. Цените на горивата и консумативите са завишени трайно, а те касаят себестойността на автобусните превози. Финансово-счетоводните резултати към 30 ноември т.г., както и прогнозата за промяна на икономическата обстановка, определяща бъдещия пътникопоток налага като крайно необходима мярка корекция в цената на билета.
За 10 години пътникопотокът е намалял над 50 %. През 2008 г. са се продавали 2800 ученически карти,  а сега са под 500. Засега не се предвижда увеличение на междуградския транспорт, стана ясно на срещата.
Въпреки аргументите на Община Смолян да не се стига до увеличаване цената на билета и преференциалните карти за пенсионерите, превозвачите бяха категорични, че нямат друг вариант за оцеляване на градския транспорт в Смолян.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Вдигат цената на билета а автобусите са ужасно мръсни и мирише много лошо

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I