Просветата все още е на почит в Родопите, напук на всички негативни примери в обществото ни през последните десетина години. Доказа го дете от региона.
Момиче поиска разрешение да изтегли 6000 лева за своето образование. Непълнолетната действа със съгласието на майка си. Молбата бе входирана в Районния съд в Момчилград.
Тийнейджърката поиска разрешение от магистратите да борави със средствата от банковата й сметка. Като мотив в съда, непълнолетната посочила, че парите й трябват за учение.
Районните магистрати в Момчилград дадоха „карт бланш“ сумата да бъде изтеглена от детския влог на момичето.
За разлика от добрия пример обаче, темата „Образование“ отстъпва място все повече на други приоритети за семействата в региона.
1 181 деца от Кърджалийско не чуха първия звънец за тази учебна година и не влязоха в класните стаи защото са на гурбет зад граница заедно с родителите си. Това сочи информацията на Регионалното управление на образованието на база данните от Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Общо 1470 деца са били обханати от него в региона. За огромен брой от тях е установено, че вече живеят в чужбина със семействата си. 2/3 от сключените бракове на кърджалийци пък са зад граница. Факт, ставащ ясен след пресъставянето им в отдел ГРАОН.
До някой и друг клас у дома, после на гурбет с родителите в Западна Европа-съдбата на десетки деца и в Смолянско-един от най-бързо обезлюдяващитге региони в страната.
Традиционно около 100 ученици напускат областта след 7-ми клас. Обикновено излизат от страната с родителите си, с документ за основно образование. Най-вече това се случва в общините Доспат, Неделино и Борино, посочват от Регионалното управление на образованието в Смолян.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I