Масова психоза в Смолян заради коронавируса не се усеща, поне на този етап. С появата на първия смъртен случай у нас паниката започва да настъпва в страната. Маските и дезинфектантите свършиха по аптеките още преди две седмици. Няма предпазни средства, но пък много рядко можеш да видиш човек с маска. Може би е важно да я имаш, но не да я използваш. През седмицата в някои аптеки имаше дезинфектанти, като 50 мл. флаконче се продаваше за 4 лв., но само за ден бяха изчерпани количествата. Действително маските са най-търсени. В аптеките често ще чуете въпроса:

„Имате ли маски?“

и краткият отговор „Не“. На този етап не се наблюдава и презапасяване с хранителни продукти. В първия ден от предприетите  мерки, този понеделник, се усети малко напрежение. Въпросната вечер заведенията в града бяха почти празни. Шофьор в градския транспорт се оплака, че за цяла смяна е продал около 100 билета. В първия ден от изплащането на пенсиите нямаше навалица пред пощите, което беше необичайно явление. Най-посещавани бяха аптеките в търсене на маски, дезинфектанти и препарата „Тамифлу“, който също трудно се намира в аптечната мрежа. Започна преразареждане и на лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Доста хора споделиха, че ще ограничат родителите си да се събират по пенсионерските клубове и да излизат,  след като стана ясно, че вирусът е фатален за възрастните. Родителите пък настояваха да се удължи грипната ваканция, но това не се случи. Много от тях изляха негодуванието си във фейсбук, че животът и здравето на най-малките са по-важни, други споделиха, че няма да пуснат децата си на училище. Смолянчани споделят, че избягват посещенията в болницата, за да не се заразят. Предпочитали, както и препоръчаха специалистите, да потърсят личния лекар първо и да се консултират с него. 

Хората избягват и пътуванията извън града ако не е наложително.

Ползващи пък градския транспорт казаха, че ще ходят пеша, ей така, профилактично.
Лек спад се усеща и при посещенията в козметичните салони въпреки, че там спазват строго винаги мерките за дезинфекция. Маникюристка във фейсбук препоръча деликатно на клиентките си ако са болни да се въздържат от посещение при нея. Но все пак желанието на жените да изглеждат добре е по-силно от предупрежденията за опасния вирус. Успокоение дава и фактът, че в Смолян обстановката е спокойна и няма установени случаи на смъртоносната болест. 
Наблюдава се засилена лична дисциплина от страна на родопчани. Намалели са посещенията при личните лекари и участието им в масови ангажименти, обяви и областният управител на Смолян Недялко Славов след заседание на Областния кризисен щаб. Засилени са мерките за противодействие на коронавируса. 

Мерките

Предприетите мерки са спиране на планови операции, свиждания, детски и женски консултации в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. В Инфекциозно отделение и към момента има свободни легла, ако евентуално обстановката се усложни. Прекратени са всякакви културни и други прояви, а спортните ще са без публика. Детските градини работят при осъществяване на строг пропускателен режим. Помещенията се дезинфекцират.
Слабо е и преминаването през ГКПП –Златоград, допълни Славов. Служителите следят да не се изнасят маски и други санитарни материали. Той каза още, че са осигурени дезинфектанти за общинските администрации, учреждения и детски градини.  Доставено е защитно облекло, маски и всичко необходимо за медиците в Смолянската болница още преди 20 дни, посочи директорът д-р Марин Даракчиев. Имаме капацитет да поемем случаи ако се наложи. Спрени са свижданията, плановите операции и консултациите, допълни той.
Община Смолян раздаде 1000 маски на служителите в Центъра за услуги и информация на гражданите в общинската администрация, социалните домове, социалните институции от резидентен тип и други на територията на община Смолян, които работят в условията на противоепидемичен режим. Кметът Николай Мелемов издаде заповед за предприетите мерки против разпространението на коронавируса в общината. На територията на Община Смолян се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Спортните мероприятия да се провеждат без публика. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е ограничаването  на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито. В Общинската администрация- Смолян, до второ нареждане, в Центъра за услуги и информация на гражданите да се обслужват граждани при повишени мерки за сигурност. Плувният басейн също не работи. Подобни мерки взеха и всички общински кметове в Родопите.  
По-бдителните хора обаче изказват недоволството си от факта, че в заведенията сервитьорите пипат пари и сервират храни и напитки. А стана ясно, че парите са един от заразоносителите. В повечето заведения за бързо хранене се наблюдава същото. Раздаващите храната са с ръкавици, но с тези ръкавици взимат парите и връщат ресто, после ти поставят хляб в панер и сипват храна.

Хората питат-мерките само за болниците и общините ли са?

Не я ясно извършва ли се дезинфекция на градския транспорти и заведенията за обществено хранене. Важно е да се знаят и спрямо тях какви мерки са предприети, коментират хората. Много е несериозно собствениците на магазини и места, които предлагат храна, да се отнасят така към проблема още повече, че Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия.
В този аспект не липсват и шегите свързани с КОВИД-19. Той трябвало в България да се нарича кокона, защото дошъл на 8 март. Други път наблягат и агитират за ракията, най-добрата ваксина. Ще чуете вече дори израза:

„Тоя здраво се беше ваксинирал снощи“.

Вярващите се уповават на Бог и без притеснение целуват иконите и се причастяват. Никой не кара хората насила да го правят, това е много личен въпрос, са част от  коментарите . Те се уповават на вярата и че Бог е единствената сила, която може да спре болестта.
„Не можем още да усетим дали нашенци са притеснени в нашия град. От години нощем няма хора по улиците, а само коли в началото и в края на работния ден. Може би ще разберем в близките дни и месеци. Битува едно мнение, че мерките са пресилени и до нас няма да стигне, което не е така. Обстановката е динамична и ще покаже“, коментира смолянчанин. Той допълва, че трябва да бъдем разумни и да спазваме всички противоепидемични мерки, които ни препоръчват специалистите.
Тези пък, които работят на морето, са притеснени дали ще има сезон и дали ще ги извикат на работа.
Може да няма хора по улиците вечер, но във фейсбук пращи от живот. Добре, че не хващат вируси онлайн, шегуват се потребители и то къде – пак в мрежата. Казват, че там е безопасно, защото си информиран, не скучаеш и коментираш.
Такива са настроенията и нагласите към момента по отношение на коронавируса.  Обстановката наистина е динамична и може да се промени с всяка изминала минута.
Трябва да се опитаме да бъдем по-спокойни. Ще изтърпим немалко ограничения, но всеки трябва да прояви лична отговорност и дисциплина, като пак във фейсбук дават Китай за пример.        
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-През деня Смолян изглежда така – хората вършат обичайните си ангажименти
-Заведения останаха без клиенти. Спорен е обаче въпросът дари заради опасността от вируса или защото хората по принцип не излизат
-Обслужване на граждани


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Ама моля, редакцията правилно да си подбира статиите. Какво в това глупаво заглавие? Явно смолянските медии умишлено искат да всяват паника без никаква почва. От къде ги намерихте тия журналисти!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I