Седларе - живото родопско село. 90 къщи са ремонтирани и обновени само за последните десет години. Единствената стара сграда, върху която погледът се спира, е детската градина, по фасадата на която още личат лозунгите от тоталитарния режим.
Днес обаче селото е едно от най-предпочитаните в общината, а оживлението се усетило след изграждането на пътя за „Маказа“ и моста към Момчилград, разказва неговия кмет Йозджан Хюсеин.
И макар и тук гурбетът да е станал основно препитание за младите, и много от местните да са се изселили преди години в Турция, всички те започват да се връщат.
“Предимно възрастни хора останаха по селата, тенденцията обаче е да се завръщат и младите от Запада, а от Турция си идват пенсионерите. Идват си тук, искат да си живеят пак по родните си места“, споделя кметът. А припечеленото в развитата Европа се влага тук, казва още Йозджан Хюсеин.
“Тези, които работят на Запад, няма какво да говорим, парите изцяло си влагат тук. Строят големи къщи, на два, три етажа. Искат да се върнат хората, това е истината, не временно, а трайно. Дори и младите, омръзна им вече тоя гурбет!“, разказва кметът. Особено осезаемо процесът на обновяване на старите къщи с нови се усеща в махала „Градинка“. Именно там се извисяват най-новите и големи постройки, от тук се открива и невероятна гледка към Момчилград… 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Извинявай, но не съм те упълномощил от мое име, че да казваш, всички искат да се върнат. А и мъщата не струва, като си безпаричен или работиш за дребни стотинки, или, или или. Те на държавна в бг реват, а вие искате завръщане. Кой е некадърен или световна политика. Така съгласни. Насила да ги върнат, а и просто, както в бг ги оставиха след 24,25 годишните по три години без препитание, ако същото и на запад, виж съгласни. Но иначе никога тук. Разговаряме с много и те имат близки и чакат, а са купили на изплащане къщи, бизнес. Объркани там, гладни гук, а и пенсии не стигат, ако се върнат да ги поддържаме, или теклас, но и турците, да направят теклас първа категория, както в оцк, мушмйроци

    ОтговорИзтриване
  2. Родопи 24 х7 много лъжите. Никой не иска в България. Казано ни от : без значение от етнос, религия.. И на пазара турк, сина ще учи инженер в София... И не лъжа. На пазара дрехи продават. Както казват те. Гледаш докарана жена, а краде от стоката ни. Излагат се. Седят в студ и пек някой лев по градове и села... Как да се върнат от запад. Там се научиха на ред, честност, трудолюбие.. Освен нещо вие политиците не се договорите. Не иска мюрфе, не иска иван, иванка обратно тук. Богати държави. Може да умрат, но там си искат. Да ви работят в Теклас вашите, а не да искате чуждото в отровата, именно затова много бг, турци напуснаха града и ще продължат, защото на първо място е здравето, а от оцз, ходят в пд да лекуват туберколози, бели дробове и добре, че децата имат бизнес, зъболекари, лекари, та си гледат родителите. А кой няма и с болежки удари, кожни болести, алергии. Много умни турци има и си споделяме, има и чешити, ще умрат за имане, земя, тукмаци

    ОтговорИзтриване
  3. За вас, може и без публикации, защото сме неуки

    ОтговорИзтриване
  4. Къщите, апартаментите не правят чивека щастлив. Поне така мислят младите, а и старите. Тези хамбари искат поддържане пари. А и средата къде е. Или роми да учим. Кой не ги е научил, да ги учи. Немаме нерви за учене, а и от учене полза няма. От сега натътък кой учи ще има работа, но преди 10,12 години.. И заминаха, остаряха, а и всичко научено забравиха. Оставете ги не вие да им казвате, а те да решат, къде да живеят, но едва ми. Светът се ръководи от вас. Явно, че трябва да живеят по ваши правила, не че по живково не беше същото, шуробаджанашка.. Учиш, но за тоя дето духа, пари за частни уроци, университети на вятъра, но.. Не жалим, да са живи и здрави и да улучат в живота, брака, а нашата е ден за ден, така от 20 години, чакаме да ни пребере, но нещо се запъва. Жесток свят, мръсна политика, злобен и алчен народ, канибали

    ОтговорИзтриване
  5. И да се върнат и тукашните, боклуци си бяхте тук и там. Боклуци щом сме да си останат навън, че ми писна от несъобразителни и обиждащи хора. На стола не чъвате, но биха те разкостили разни простовати пиянки. Средата, средата липсва. Иван и хасан са в цермания и им бяха свидетели на младо момче от ардинско мохамеданче. Никой не е пижелал, но моите хора християни свидетели при подписване на брак във Франкфурт, но къде човечност при някои, чакат нещо дребно и да те сравнят със земята, безгрешни хора няма, карай да върви. Пробиват нахалните, но не и чувствителните. А тук в българия не е за живеене, ако си чувствителен, тънко обиден... Останете със здраве. Точка слагам.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I