Какво означава свобода? Нейното значение може да бъде разглеждано от различни аспекти. Свобода е да можеш неограничаван от никого да мечтаеш. Свобода е да успееш да превърнеш мечтите си в реалност. Свобода е да живееш в суверенна държава. Свобода е да не бъдеш окован във веригите на робството.

Чувстват ли се родопчани наистина свободни

или само се самозалъгват, за да осигурят битовото си същестуване?
„Не се чувствам свободен или може би съм нереализиран, споделя мнение по темата 46-годишен смолянчанин. Роби сме на живота си – изплащаме кредити по двайсет години, мечтаем за скъпа кола и хубав дом. Заробваме се с банки, бързи заеми и мобилни оператори. Живеем, за да си платим тока, водата, да си осигурим дърва, да си направим зимнина, да си платим интернета, мобилния телефон и телевизията, защото иначе ужас-скука и самота през часовете вечер, когато не ти се размишлява сериозно за живота. Роби сме и на политиците, избираме едни и същи, а в същото време ги плюем и подиграваме. Невероятни сме, защото не осъзнаваме, че сме роби на самите себе си“, разсъждава смолянчанинът.

Роби на информационните технологии

Според 19-годишна тийнейджърка сме роби на информационните технологии, а пандемията още повече затвърди тази тенденция. „Напълно се убедихме, че има живот онлайн и той „кипеше“ по време на карантината. Не искаме да общуваме на живо и да се срещаме. Имаме си фейсбук, Инстаграм, Туитър, Вайбър,  защо ни е общуване на живо? Все по-често близките и приятелите ни представляват съобщение в социалните мрежи, видео разговор или глас от мобилния телефон. Ако пък някой ни дразни го блокираме и край, вече не ни дразни“, коментира тийнейджърката. Тя посочва, че въпреки тези си разсъждения не може да помисли живота си за миг без социалните мрежи. Изпадала в ужас ако нетът запече и най-важно за нея е да се осигури вноската за него.  

Свободни сме да избягаме

„Свободни сме да избягаме в чужбина, за да оцелеем. Тук си в робството на мизерията, кредитите. Виждам моите родители и съм си казал, че няма да живея като тях. Но сега с тази корона и в чужбина не можем да отидем, трудно ще бъде. За мен свободата е да се избяга от България”, разсъждава по темата младеж на 21 години.
„За съжаление много хора неправилно определят свободата. С негативното отношение към околните те настройват обществото срещу себе си. Защото свобода не е слободия, а умение да се докоснеш до хората и техните души. За мен свободата означава и да обичаш, уважаваш и оценяваш хората, които те заобикалят. Факт е, че повечето хора са обезверени и по своему определят значението на свободата в живота си“, споделя 54-годишна жена.

Ние сме винаги недоволни

Недоволни сме от миналото, недоволни сме от промените, от съседа, от инфраструктурата, от управляващите, от здравната каса, от полицията, от себе си. Може би има защо да сме недоволни. Държавата ни съвсем не е пример за подражание, но когато има нещо, от което си недоволен - пребори го, промени го, направи го по-добро. Но ние сме търпеливи и до колосални, разтърсващи мерки не се стига. Индивидуалисти сме и там ни е силата, когато действаме поединично, но за дадена кауза да се обединим и да отстояваме правата си е почти мисия невъзможна.
Цяла седмица чакаме да дойде петък, цяла година чакаме лятото и цял живот чакаме да бъдем щастливи. Всъщност сме роби, доброволно сме се предали на тази съдба. Не виждаме светлина в тунела, песимисти сме и се сещаме колко велик народ сме по празниците. Мърморим, оплакваме се и завиждаме.
Дано великите ни личности ни вдъхновят. Да провокират размисли у нас, че можем да се променим към по-добро и вярваме, че оковите може да ги счупим само когато съзнанието ни е свободно.
Ако не променим народопсихологията и мисленето ни ще се въртим в омагьосания кръг гурбет в чужбина, демографска криза, продължаваща мизерия и недоволство единствено във фейсбук.  
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Бурканиада в града
-Готова продукция

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I