285 лева за квадратен метър жилище в Рудозем. Въпреки напредването на строежа на новия граничен пункт с Гърция. Предлагането е „вяло“, търсенето на имоти още по-зле, установи проверка на „Родопи voice“. Пазарът на недвижимо имущество в Рудозем е в състояние „дълбоко замразяване” дори при напредващи процедури по изграждане на бъдещия ГКПП. Предлагането е оскъдно, а търсенето почти нулево няколко месеца преди очакваното отваряне на ГКПП „Рудозем”.
Около 20 000 лева върви апартамент в миньорския град от 60-70 квадрата. Офертите са съвсем малко, но в тях вече се усеща „скромна” мисъл за граничния пункт и възможностите, които би отворил. Така например 3-стайно жилище, старо строителство, се предлага за 33 745 евро, докато 3-етажна къща в строеж за 24 917 евро. Интересното в офертата гласи „на първа линия до новостроящия се път Рудозем-Ксанти”. Двуетажна къща в родопския град пък се предлага за скромните 22 000 лева. И… офертите се изчерпват. За обявите няма мераклии. Същото важи и за земеделски земи и апетитни парцели край бъдещия околовръстен път към границата с Гърция.
„Хората чакат този пункт от повече от две десетилетия. През годините все започваше изграждане и все приключваше бързо. Тогава имаше раздвижване в цените на имотите, но дотам. Хората искат да видят, че реално са на „крачка" от така жадуваното отваряне на ГКПП „Рудозем”. Предполагаме, че тогава целият пазар ще се съживи”, коментираха за медията ни жители на родопския град.
Експерти пък прогнозират, че цените на имотите могат да скочат петорно, по примера на Кирково след отварянето на граничния пункт. Някои брокери дори са доста по-смели в прогнозите си, смятайки че ГКПП ”Рудозем” ще надмине ефекта „Маказа”.  Според тях, спокойно цената на апартамент може да достигне до рекордните за района 100 000 лева. Причината-огромният трафик, който ще поеме пункта. Новата „врата” към Бяло море ще се ползва освен от леки автомобили, но и от автобуси и ТИР-ове.
Пътят от двете страни на границата вече има пресечна точка-мястото, върху което се изгражда новият пункт. Очаква се той да бъде отворен до края на годината.
Очакванията са Порта №4 към Беломорието в Родопите да разтовари значително трафика към „Маказа“.
Около 1 700 000 души прекосяват за година граничния пункт край Кирково. Целият автомобилен поток от и към „Маказа“ пък преминава през централната част на Кърджали, превръщайки летните месеци в кошмар за жителите на областния град и селищата покрай главния път.
Припомняме, че на 24 януари т.г. бе направена първата копка на новия граничен пункт „Рудозем-Ксанти“. За изграждането му бяха отпуснати допълнителни средства в размер на 18 445 744 лева от страна на правителството. Освен сградата и комуникации за бъдещия Граничен контролно-пропускателен пункт към Гърция, който ще е на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра.
В зоната на ГКПП трябва да се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.
Планирано е да се изградят три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Граничният пункт, според спогодбата между България и Гърция, ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари. Очаква се ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен до края на 2020 година. Реалните ползи от пункта пък ще бъдат усетени през лятото на 2021 година.
Очаква се новото ГКПП да поеме трафика към Гърция, както от област Смолян, така и от вътрешността на страната, поради приблизително еднаквото разстояние от Пловдив до „Маказа“ и „Рудозем“. Въпреки анализите обаче, въпрос на време е да стане ясно кой маршрут ще изберат хилядите туристи от Румъния, които прекосяват „Маказа“ от 2014-та година насам.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I