Лятото започна официално в региона с… отварянето на ГКПП „Маказа“. Бариерите бяха вдигнати за туристи в 12 часа на 15 юни, задължителната карантина в Гърция отпадна, а пред пункта край Кирково се изви колона от автомобили.
„Керванът“ към Беломорието достигна дължина от около 2 километра. Нямаше напрежение сред чакащите, много хора дори излязоха от колите, за да обядват на пътя. Много бяха туристите от Румъния, но също така и родни, потеглили към плажовете. Не липсваха и сезонни работници, тръгнали към южната ни съседка.
На границата с Гърция са въведени мерки за недопускане на разпространението на коронавируса. По преценка на гръцките власти сънародниците ни ще попълват анкетни карти, в които отбелязват и крайната дестинация на пътуването си. На случаен принцип ще се взимат и проби за COVID-19. Ако резултатите са положителни , на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни.
В същото време ГКПП „Златоград“ остана затворен. Причината е, че продължават карантинните мерки на част от населените места в община Мики, която граничи със Златоград. Отправено е искане за отваряне на пункта от страна на ГД „Гранична полиция“ и се очаква отговор от гръцка страна.
"На границата с Република Гърция: На ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Маказа", ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Ивайловград" в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина".
Това се посочва в съобщение на Гранична полиция. И още:
"Медицински екипи извършват избирателно тестване на влизащите в южната ни съседка пътници. Не се извършва преминаване през ГКПП "Златоград". Продължава забраната за влизане в Република Гърция на граждани от трети страни. Интензивен е трафикът на леки автомобили на изход от България на ГКПП "Маказа" и на ГКПП "Кулата".
24smolian.com

На снимките:
С тези румънци сме на позиция 1100 метра до пункта - голямата снимка;
Ако си на бариерата на ГКПП "Маказа", значи си тръгнал по тъмно и си стигнал в подстъпите към пункта рано на 15 юни;
Влизаш в България и пред теб се е ширнало едно свободно пътно платно...
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I