„Повече от 2000 кучета и котки от нашия приют са намерили нови домове в други европейски страни, където са щастливи и получават грижа и любов. Това са животни, които ние спасихме от улиците на Рудозем и околностите, животни доведени при нас лично или оставени пред приюта. Доволни сме, че успяхме да помогнем на толкова много бездомни животни, но се тревожим, че със закриването на приюта, броят на малтретираните и болни животни по улиците ще се увеличи“.
Това посочват от RUDOZEM STREET DOG RESCUE, които основаха приюта за бездомни животни в рудоземското село Елховец.
С голямо съжаление съобщаваме, че сме принудени да прекратим процедурите за получаване на официална регистрация за приюта за кучета и котки в Елховец.
Ние закупихме сградата през 2011 година с препоръката и одобрението на властите, че сградата е подходяща за целите ни. Беше ни показана сградата, която се намираше в индустриален, а не жилищен район и ни увериха, че тя е идеална за целите ни да я ползваме като приют за кучета. Въпреки това през всичките тези години бяхме подложени на атаки срещу нас и приюта. Непрекъснатият стрес, на който бяхме подложени се отрази на здравето и семейството ни, както и това на персонала и доброволците от приюта. Наложи се да платим значителни суми за съдебни такси и адвокати, вместо тези пари да се използват за храна и грижа за животните“, посочват доброволците.
Припомняме, че Върховният административен съд отхвърли жалбата на Фондация „Рудозем стрийт дог рескю” срещу Заповед на началника на Регионалния отдел на „Национален строителен контрол“ в Смолян, с която бе отменено разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Рудозем, за „Приют за временно настаняване на бездомни кучета и котки – преустройство и пристрояване”.
Жителите на Елховец пък на няколко пъти излизаха на протест срещу приюта за кучета, който се намира в тяхно населено място. Недоволството си те показваха пред Областна администрация и Община Рудозем.
Нашата единствена молба е да ни се даде малко време и спокойствие, за да успеем да намерим приемни домове за кучетата и котките, които в момента живеят в приюта. След като успеем да настаним животните в приемни домове, сградата няма да бъде ползвана повече като приют. Предвид настоящата ситуация с пандемията от коронавирус, това може да отнеме малко повече време от нормалното, поради ограниченията за пътуване и необходимостта от изолация. Молим властите да проявят разбиране, предвид необичайнтите и трудни времена, в които се намираме всички в момента. Умоляваме хората да не водят кучета до центъра, както и да не ги оставят вързани отвън или в кутии“, посочиха още от приюта.
На снимката: Създателят на приюта Тони Роулс
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Глутници очакваме тази зима

    ОтговорИзтриване
  2. Пак е свързано с нечии интереси и пълнене на джобовете. И страдат най-невинните. По света цивилизованите държави какви приюти има и се потдържат. Само тук в тази треторазрядна държава отношението към животните още е като на варвари.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I