Смолян е в челото, а Кърджали на дъното, сочат резултатите от матурите в страната.
Средният успех за страната на Държавния зрелостен изпит по български език и литературата е Добър (4.20), като в точки това се равнява на 53.24 или с 2.61 точки повече спрямо резултатите от миналата година.
На втората матура отчетеният успех е дори повече - Добър (4.81), отчетоха от Министерството на образованието.
Най-голям брой зрелостници са избрали английски, биология, география и философия като втори задължителен избираем предмет на тазгодишните държавни зрелостни изпити.
По региони най-високи са оценките в София-град, Смолян, Варна, Габрово и Велико Търново. В дъното пък са Кърджали и Търговище.
7 зрелостници са с по три пълни шестици, 73-ма - с по две пълни шестици и над 4500 - с по две отлични оценки.
С най-добър резултат на матурата по БЕЛ са зрелостниците от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълабов“. След тях са от 73-то СУ"Владислав Граматик", а на трето място - Американският колеж.
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че слабите оценки тази година са само 7-8%, летвата за тройка е 2,67 и затова от 2022 г. се обмисля промяна на тази скала. Отличните оценки са около 15%, а миналата година бяха 10%.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I