Внезапна смърт почерни света на медицината. Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков. През нощта, около 3.30 часа, в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Той е роден в Лом през 1938 г. Завършва медицина в София и 4 години по-късно в Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. На 14 май 1986 г. светът е шокиран от новината, че в малка комунистическа България е извършена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. И то на дете.

По това време около 100 българи се нуждаят от присаждане на сърце, но такива операции у нас не се правят и тези хора просто умират. Най-малкият пациент в списъка е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Диагнозата му е тежка сърдечна недостатъчност вследствие на вродена кардиомиопатия. Начело на екипа, който извършва трансплантацията, е професор Александър Чирков…

Поклон пред паметта му! Поклон пред светлото му дело!

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I