Здравното министерство отвори „зелен коридор“ за пазаруване на хора на и над 65-годишна възраст. В часовете от 13,30 до 16,30 освен тях други възрастови групи нямат право да посещават аптеки и хранителни магазини. Твърде е вероятно е тази заповед скоро да бъде променена, защото и в здравното министерство, както и при военните, се оказа, че всяка последна заповед е предпоследна.

Недоволството набира сила сред хората, които не попадат в зеления коридор. Събрахме мнения на смолянчани, които красноречиво говорят за тази антиковид мярка, която обърква нормалния ритъм на живот на хората.

 

Мненията

 

„Най-добре ще е да спрат да измислят глупости и да имитират дейност, и загриженост. Това с магазините и часовете за пазаруване е абсолютно безсмислено и създава само проблеми на персонала и гражданите.“

„Повечето пенсионери не работят, и не ги бърка кога ще пазаруват. Една майка с едно или две деца ако иска да напазарува преди да вземе децата от детската градина ,не може, трябва да чака и после да пазарува с малките. Никой не мисли за тях.“

„Аз спазвам часовете, през които възрастните пазаруват, но когато и да отида до някоя от големите вериги и който и да е друг магазин, възрастните са там и си обикалят, без никой да им прави забележка. Когато има закони, те трябва да се спазват от всички.“

„Наложи ми се да чакам 40 минути пред аптеката, докато двама пенсионери вътре си купуват лекарствата при положение, че след час започваше "зеленият коридор". На тях като им кажеш -не излизай, чуват точно обратното. Сега ограничението е за работещите, защото възрастните са по всяко време и навсякъде.“

„Пълна пародия е всичко. Настройване на хората едни срещу други. Разделяй и владей.“

 

„Това беше най-голямата глупост

 

с този зелен коридор в този час. А майките с малки деца, излизаме точно тогава докато има слънце и е малко по-топло времето - децата да подишат  въздух и да си купим каквото ни е необходимо. После става тъмно и много по-студено. В 12 часа бях в една от големите вериги и беше пълно с пенсионери, не разбирам, като е позволено да ходят когато искат, защо изобщо има зелен коридор.“


„Ама какви коридори, те пенсионерите цял ден са по магазините.“

„Учителка съм и към 14.00 часа приключвам в училище. Реших прибирайки се, както постоянно го правя, да мина да си купя каквото ми е необходимо. С голямо неудобство охраната ми каза, че не може да ме пусне. Погледнах през стъклото и видях, че се мотат вътре двама-трима пенсионери и е празно. Попитах го защо не ме пусне при условие, че вътре няма хора, а той ми отговори, че ще го накажат ако ми позволи. Дори ми сподели, че на своя глава пуснал бременна жена, станало му жал и не знае дали няма да му се размине наказанието. Много се ядосах не на него, а на тези безкрайни тъпотии, които измислят. Аз трябва да се прибера и после в тъмницата да излизам да пазарувам. Денят сега е къс и в 16,30 започва да става тъмно и студено. Гавра с хората, това мога да кажа. Не знам омбудсманът защо още чака, а не се задейства, защото това си е дискриминация.“   

„Преди ден отидохме със съпруга ми да пазаруваме след 18 ч. Беше ужасно, пълно с хора  и се чакаше на касите по 15 минути. А преди това магазините стоят празни и дори да няма никой в тях, пак не могат да пускат, защото ще ги глобят. Наложи се спешно на една приятелка да купи за детето си лекарство от аптеката и не я пуснаха. В това пандемично време да не можеш и да си купиш лекарства по всяко време е ужасно. Представете си, чакаш, за да влезеш при личния лекар. Чакаш ако те прати на рентген или при друг специалист и то си стане 11,30 -12 часа и хоп не можеш да си вземеш лекарство от аптеката. Идва ми не само да ги псувам, ами и не знам какво.“

Това са само част от мненията на гневни смолянчани, които се сблъскват като всички нас, под 65 години, с една недомислена заповед, която усложнява живота на хората. Защо е безмислена? Ако решите да ползвате градския транспорт около 14-14,30 часа, когато децата се прибират от училище,  автобусите, макар и големи, са пълни. И познайте, голяма част от пътниците са пенсионери. Кондукторката казва, че някои от тях ги познава. Имат карти и пътуват от Смолян до Устово и обратно, за да се топлят. Това се случва от години и сега като стане по-студено броят на подобни пътници, които използват топлото на рейсовете, ще се увеличи. Но това е друга тема. Случващото се в градския транспорт показва, че се смесват успешно и много близо един до друг пенсионери с ученици и други хора. Сега остава да забранят на децата да пътуват в автобусите.

 

На пенсионерите не им е до вируси

 

Ако отидете през деня на главната улица в Смолян е пълно с възрастни хора. Повечето от тях не вярват във вируса и се срещат всеки ден на кафе с приятели, сядат по пейките, обикалят магазини и аптеки. Те не се грижат за себе си, а другите трябва да го правят.       

„Зелените коридори не бива да ограничават права. Те трябва да дават права, а не да ги отнемат и това e смисълът. Сигурност трябва да има, но между сигурността и правата трябва да има баланс. Винаги, когато има непропорционално ограничаване на права по признак като възрастта например, говорим за дискриминация", заяви омбудсманът. И дано да има някакъв резултат от действията й.

Въвеждането на зелен коридор за възрастните хора предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия. Това заявяват в своя официална позиция и от Сдружението за модерна търговия.

Според Сдружението мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, а напротив - води до опашки и струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора".

Мярката на практика е неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. Причината е, че по закон те нямат правомощия да изискват лични документи. Създават се и конфликтни ситуации.

Фактът, че ограниченията са само за хранителните магазини и аптеки, но не и за други обекти, където също има струпвания, пък обезсмисля наличието на подобен времеви интервал.

Все пак има изход, докато отпадне заповедта. Посещавайте малките квартални магазинчета. В тях няма видеонаблюдение и вероятността да ви обслужат е почти 100 процента.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I