Над 14 000 души в страната са декларирали, че са останали без работа, само за първата седмица на декември. Данните са от специалното наблюдение на пазара на труда, което Националния статистически институт извършва от февруари тази година.

Така регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари на тази година, или малко преди първия т.нар. локдаун до 6 декември, са над 361 000 души.

През последната седмица са отчени и новопостъпили на работа служители, но са едва 3400.

Както вече писахме, 31 300 са работещите смолянчани, а заплатите в частния сектор са с около 300 лева по-ниски в сравнение с обществения. Това отчитат от Националната статистика към края на септември т.г. Увеличението на наетите в частния сектор е с 2.5%, а в обществения сектор с 3.6%.

В края на третото тримесечие на годината наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 0.3% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор има увеличение с 4.7%, а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 2.1%.

За обществения сектор в региона средното възнаграждение е 1 210 лв., а за частния - 911 лева.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I