Младият инженер от Родопите Ахмед Мерчев е на път да изобрети немислимо бърза електрическа кола. Инвестицията за първия етап от производството е от порядъка на 4 млн. евро.

„Ахмед Мерчев - наш съселянин, който чрез труда и знанията си , припомни на света още веднъж къде се намира България, а на България показа къде се намира Слащен“, пишат във Фейсбук слащенци.

От пет години Ахмед Мерчев работи по мечтата си да създаде българска суперкола.

Фабриката ще е в бивша казарма, а до края на следващата година би трябвало да започне началното производство, пишат от деловия седмичник „Капитал“. Дотук средствата идват основно от Мерчев, но има и няколко инвеститори ангели.

Като дете в красивото родопско село Слащен Ахмед Мерчев имал любимо хоби - да разглобява електроуредите вкъщи. Старият ВЕФ за минути ставал на части. Но за разлика от други свои връстници малкият не спирал дотам, а го сглобявал наново и наново. Така се родила и любовта му към електрониката, която днес е професията на Мерчев. Той има успешна кариера в областта на електрониката и роботиката, където прави проекти за външни клиенти. Но мечтите му са още по-големи - да направи българска електрическа суперкола. И работи по нея без почивка от пет години, като целта му е до няколко години тя да е факт.

Като страстен автолюбител преди години Мерчев поискал да си купи спортен автомобил. Но така и не намерил такъв на пазара, който да отговаря на желанията му. И решил... сам да си направи. Покрай проектите му в областта на роботиката и електрониката той имал готови технологии за електромотори, автономно захранване, батерии и т.н. и решил да ги използва в новия си проект - Alieno, който стартира в края на 2015 г. В началото набляга на разработката на технологии за самата кола, а през последните две години започва по-сериозно популяризиране. В момента той и екипът му все още са на етап подготовка на производството.

"В Alieno искаме да разработим изцяло електрическа хиперкола. А хиперколите са най-високата категория в автосектора, реално те имат иновация във всяка ключова област", казва пред "Капитал" Мерчев. Ето защо той и екипът му наблягат на собствените иновации, за да направят Alieno уникална в сектора. Батериите са литиево-полимерни с добавени нанокомпоненти от графит, електромоторите са аксиални трифазни с мощни постоянни магнити, които реално имат голяма мощност в единица обем и тегло. Друго нововъведение е активната аеродинамика на колата, която използва роботизирани клапи, които насочват въздушните струи във всеки момент, за да може колата да запази стабилност при висока скорост и да е устойчива при завои. Самото шаси пък ще е изградено от карбон кевлар, което сваля теглото с 200 кг.

Иновации има и в електрониката и софтуера, които управляват батерията. Те са базирани на собствената разработка на Мерчев в областта на изкуствения интелект. "Общо взето, в колата има едно извънземно, както го наричаме - интелигентен софтуер с изкуствен интелект, който управлява всички системи на колата. Използваме предиктивни алгоритми, за да може тя да е максимално безопасна без значение от външните обстоятелства и среда. Тя прави собствена самодиагностика, обновява се през интернет, има много датчици и видеокамери", допълва инженерът.

Постепенно Мерчев и екипът му разработват и изглаждат технологиите и компонентите, които ще използват в модела, който наричат Arcanum. Дизайнът на спортната кола е изключително футуристичен, като идеята е да има три модификации - базовата ще започва от 2000 конски сили мощност и цена 750 000 евро, а най-високата ще е 5000 конски сили и ще струва към 1.5 млн. евро. Пробегът пък може да надхвърли 1000 км при най-голямата батерия.

Подобен мащабен проект се нуждае от милиони евро инвестиция само за да може да стартира. След като десетина години работи в София, Мерчев решава да съсредоточи Alieno в родния си край. За център избира гоцеделчевското село Туховища, което е съседно на родното му Слащен. Причината е, че там намира подходящ имот - бившата казарма, която се простира на 15 хиляди квадратни метра. "Закупихме имота и започнахме възстановяване на помещенията. В момента строим фабриката, всички базови производствени машини вече са доставени в Туховища", казва пред "Капитал" Мерчев.

Изгражданото хале трябва да е голямо, защото оборудването е обемно - само тъй нареченият автоклав, в който ще се прави шасито от карбон, е 10 на 5 на 5 метра. Закупените автоклави, индустриални роботи и друго оборудване вече са доставени от германски производители. Според Мерчев стойността само на машините е няколко милиона евро.

След време ще бъде създаден и кампус с общежития, където да почиват служителите. Производственият екип са местни хора, които вече се обучават на място, допълва Мерчев. Базовият екип в момента е 7-8 души, но в зависимост от задачите и нужните специалисти се увеличава и варира.

Мерчев държи да подчертае, че Alieno е дългосрочен проект и е едва в началото си. "Компанията изисква огромни инвестиции, но напредваме. До края на следващата година би трябвало да стартираме началното производство", допълва 36-годишният предприемач.

В момента все още няма изградени прототип и шаси на самия автомобил, но са готови отделните компоненти, създадени от Мерчев и екипа му. Частите, които не са разработени от тях, като амортисьори, дискови спирачки и други, идват от водещи производители от Великобритания, Франция и САЩ. Годишният капацитет ще е около 10 автомобила, а вече има и запитвания от потенциални купувачи, които чакат да видят прототипа. По плановете на Мерчев мощностите трябва да са инсталирани и готови до края на 2021 г., след което постепенно да започне и самото производство.

Alieno тепърва ще се нуждае от ресурси и инвестиции. Основното финансиране досега е от самия Мерчев, като общите вложени средства досега са няколко милиона евро.

"Важното е, че създаваме автомобилен бранд в България с български екип от нулата, без помощ от държавата, с изцяло частни инвестиции. Аз съм главният инвеститор в проекта, влагам приходи от други бизнеси, всичко е, общо взето, на мой риск", коментира инженерът. Той допълва, че компанията има и девет-десет по-малки инвеститори, сред които негови колеги и външни ангелски инвеститори. Сред тях са известният в българските предприемачески среди Георги Сиджимков и съоснователят на софтуерната компания Chaos Group Петър Митев.

"Инвестирах в Alieno, защото се убедих, че Ахмед има нужните технически и мениджърски умения да реализира проекта си за стилен и футуристичен хиперелектромобил. Изключително високото качество на производство, което Ахмед ми демонстрира, както и неговата честност и предприемачески дух също повлияха положително на моето решение", посочва пред "Капитал" Сиджимков.

Мерчев тепърва има планове да разширява бизнеса на Alieno, като идеята му е да предлага патентованите технологии на компанията и на други производители. "Искаме да продаваме като лиценз батериите, електромоторите, контролерите и други наши технологии", казва той. 

"Човек е голям колкото мечтите си" - тази фраза важи за Ахмед Мерчев, който не се притеснява да има големи мечти. И да се опитва да ги осъществи от родните си Родопи, за да направи първия български суперелектромобил.


24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I