Евентуален график за почасово гласуване и коридори за рискови групи, както и възможност за смяна на членовете на СИК в рамките на изборния ден.

Това предложи кметът на Кърджали и зам.-председател на Сдружението на общините по време на среща между ръководството на НСОРБ и президента Румен Радев.

Срещата е част от консултациите по инициатива на президента за провеждане на прозрачен изборен процес.

„Вие сте хората на първа линия и в целия изборен процес. А изборите ще са особени и наред с всички отговорности, които имате, ще трябва да ги организирате. Каквито и хронограми да се дават от изборната администрация, вие ще трябва да ги превъплатите в действия. И от вашите действия и ресурсна обезпеченост ще зависи дали хората ще бъдат убедени, че ще бъде гарантирано здравето им и осъществяването на правата им, обърна се към кметовете президентът. И ги попита какво още трябва да се направи, така че да има доверие в изборите“, посочи държавният глава.

От Сдружението обявиха, че има добра координация и готовност за провеждане на вота на 28 март. Кметовете вече са започнали организацията по избирателните секции.

„Общините сме на първа линия по време на пандемията. Никоя институция не беше готова за мерките, които трябваше да бъдат приети, но общините намериха правилния път и до момента са най-адекватната институция в условията на пандемия“, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Той напомни, че кметове са заплатили с живота си за борбата с COVID в интерес и защита на хората.

„Общините имат най-голям опит при организирането на изборния процес, но нямаме опит как това се прави в условията на пандемия“, допълни Азис. Той обясни, че приема срещата като опит за координация между институциите и изрази надежда, че такива ще има и с други институции. „Така ние ще бъдам отговорни пред хората, защото ще съумеем да вземем правилните решения“, допълни той.

Кметът на Кърджали отправи и конкретни предложения. Първо, да има процедура или здравен протокол, издаден от здравното министерство и ЦИК със санитарно-хигиенни и дезинфекционни минимални изисквания за секционните комисии, защото най-рисковата точка в изборния процес е изборното помещение.

Второ, здравен протокол от МЗ и ЦИК за минималните изисквания при приемането и предаването на изборните материали.

Трето, най-големият натиск и риск ще бъде както за избирателите, така и за членовете на СИК. В рамките на изборния ден тези 5,7 или 9 души, които ще бъдат в едно помещение, ще трябва да посрещнат и обслужат десетки и хиляди избиратели, които ще минат през тази секция. Затова трябва да има предписание за безопасността им, което ние, кметовете, да изпълним, допълни Азис. И сподели, че ще има проблем при определянето на членовете на СИК и хората няма да искат да стоят в едно помещение цял ден. Това предполага експертите на МЗ, ЦИК и други институции, да издадат указания за времето на престоя на членовете на СИК в стаята - те трябва да бъдат сменяни. Нещата са сериозни и тази организация не трябва да бъде оставяна само на местните власти, категоричен бе кметът на Кърджали.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I