След голямото рязане на глави, по-известно като Френската революция, западният свят заживя с утопията „свобода, равенство, братство“. Логично последва и източният вариант, който си постави що-годе същите цели през 1917-та година в Русия. Нито едното кръвопролитие, нито другото постигнаха осъществяване на идеите. Всички трябваше да бъдат равни, но прасето Наполеон от „Фермата“ на Оруел ясно го рече. Еднаквостите са утопия. Те не съществуват в природата. Красотата е в несъвършенството на различията. Хаосът от цветове. Задаването на еднаквости като обществени модели е лишено от логика. Целенасочена тъпня за препрограмирани мозъци в устоите на новия световен ред.

Никога в обществото не е имало равенство и няма и да има. Въпреки химерите, налагани в историята, дори и с проливане на реки от кръв. Дори с изгарянето на клада на различните. Не става, забравете.

Обаянието е в различията. Но това не са идеи за гладки мозъци, които задават насилствено модели.

 

Шоколадова корона

 

Сватба с режисьор заради „титлата“ актриса, сватба с принца за титлата херцогиня. Бърз прочит на биографията на тема №2 след коронаисторията из световното въображение. Мегън Маркъл се изповядала в интервю за драмите с кралското семейство. Търсейки разбира се отново светлина под прожекторите, след като сами със съпруга й „напуснаха“. Внимание няма, ковидът измести темата и неосъществената принцеса отново напомни за себе си, а за да е по-силен ефектът вкара неизменната тема за расизма. Удобната завеса на лицемерието и грозна маска за прикриване на некадърността. А може би и оправдание за него.

 

Расизмът-оправдание за всеки „куц кон“

 

Из родните терени има какви ли не играчи. От всякакви екзотични дестинации, все представяни като „трансферни бомби“. Малко по-късно са разкрити и си тръгват. Месец по-късно дават интервю от друга държава, в което расизмът присъства по подобаващ начин. Натирените винаги са били обект на „посегателство“ заради цвета на кожата си. Няма начин изгонен танганаец да не изреве от расизъм. Оправдание за некадърния. Най-сладкото. И срещащо световна съпричастност.

 

Черният има значение

 

Един престъпник бе убит в Щатите по време на арест. И започна бунтът, слогиран с „Black Lives Matter“. Бунт за правда и равенство, в който… по-малко бели хора трошиха и обираха магазини. Дори на едно от хилядите видеа, две жени от „революцията“ се сбиха помежду си, защото едната бе успяла да отмъкне десетина кутии с маркови маратонки, пък за другата не останало плячка.

Журналист се пробва да измери градусите на обществото и се появи в черни квартали с плакат „Всеки живот има значение“. Едва не го убиха по-малко белите.

Лицемерие до дупка. Расизмът е присвоен и патентован. Той е силата само на едната страна.

Еврейските закони не признават бракове между евреи и неевреи. Не обичат и подобни връзки. Но ако речеш, че е расизъм, то Холокостът се стоварва над главата на безумеца.

Такива работи.

 

Негърският крал

 

Пипи Дългото чорапче е един от най-известните персонажи в детската литература. 70 години тя разкава как баща й е негърски крал. Край. Вече ще е само крал. Защото думата негърски ще бъде премахната от всички следващи издания. Било расистко.

 


Борбата срещу бялото

 

Американски журналисти пишат, че на учители в Ню Йорк им било забранено да изполват името на Исак Нютон. Един от най-големите математици и физици. Законите на Нютон трябва да се преподават като „фундаментални закони на физиката“. Защото Нютон бил бял, а така се пропагандирала господстващата роля на белите в световната наука.

Представяте ли си докъде стигна безумието?

Третият закон на човека със забранено име гласи: всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Това поне дано не забравят.

Инак, размишлявайки по темата, то Майкъл Джексън какъв е? Най-големият расист, дръзнал да пребоядиса „черното“?!

 

Молекулата на водата

 

Да забраниш използването на един цвят е върха на тъпотията. Цветовете нямат никакво значение, постиженията са важни. А без цялата гама-невъзможни. Все едно да „забраниш“ кислорода в молекулата на водата. Но пък има време, може и да пробват.

 

Диктатурата на вируса и по-малко бялото

 

Светът бавно и полека върви към своето трагично дъно. В плен на собствените си комплекси и налагания императив на подчинение към новия модел. Страхът от вируса трябва да се изповядва от всеки, бялото е зло, черното не съществува.

Расизмът е лицемерие и оправдание за собствените неуспехи.

„Искам да съм по-малко бял в щата Алабама“.

Ако този текст бе излязъл отвъд океана, кладите вече щяха да са запалени.

Свободата там е размазана…

Жельо МИХОВ, 24smolian.com

На снимките:

-Протест

-Нютон, как можа да се родиш бял?!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I