За Смолян казват, че е перлата на Родопа планина, заради природните дадености и красотата му. От няколко дни обаче областният град се е превърнал във врящо котле от слухове, догадки и още толкова предположения и всичко това свързано с политиката.

Тема №1-кой ще бъде новият областен управител, назначен от служебното правителство на президента? Слуховете варират от това, кой с кого си е пил ракията и докъде се простира фантазията на компанията, обсъждала този толкова интересен въпрос, ангажирал мислите и вниманието на мнозина. Спрягат се имена най-вече от левицата, но също така в оборот са и представители на една местна коалиция, сформирана по предходни местни избори.

Верни на професията решихме да сондираме мнение и на хора, които със сигурност са по – запознати с темата от „една баба казала на опашката за… локум“. Отлично запознати източници са категорични, че с това толкова атрактивно назначение ще бъде натоварена вицепрезидентът Илияна Йотова, заради запознатостта й със Смолян, обстановката в града и кадровия ресурс. „ Кадрите решават всичко“ може и да е архаична максима, но много вярна. И поради тази причина източниците ни  твърдят, че на 99% новият областен управител ще бъде кадър или на БСП или близък до „столетницата“, като си оставят и вратичка с уговорката- „все пак всичко ще стане ясно другата седмица, да поизчакаме“.

И пак заради коректността, която изисква професията, търсим и втори източник на информация за това толкова любопитно предстоящо назначение. Опитът ни да се сдобием с нея от хората на Слави Трифонов в Смолян силно удари на камък. Наред с дежурните любезни усмивки, които са присъщи, когато ти отказват нещо, след продължително настояване получаваме отговор: „Служебният кабинет се назначава от Президента, та думата е негова. Когато ние сформираме кабинет, заповядайте и ще отговорим на въпроса ви изчерпателно“. Общо взето любезно сме пратени за „ зелен хайвер“.

Последните избори не бяха чак толкова отдавна и редно в този случай да си припомним, че БСП в Смолян калкулира загуба от 9359 гласа, което я нареди на четвърто място в 22-ри МИР.

ГЕРБ и ДПС не ги коментираме, защото те се явяват ситуирани от другата страна на бариерата, сиреч шансовете бъдещият областен управител да бъде излъчен от техните редици е силно клонящ към нула.

Както вече писахме „Родопчани припознаха децата си като носители на надежда и фактор, на  които да заложат доверието си. 8504 спечелени гласа ги превръщат в реалните победите на тези избори“. Победител, победители, но и „слуховете“ и „отлично започнатите ни източници“ коментират за кадър от БСП? Странно, нали? От областния управител, назначен от служебното правителство, се очаква да създаде организация и провеждането на предстоящите избори, при които ще има машинен вот. Връщаме се към анализите и числата на отминалите избори и констатацията на опитни изборджии, че „ младите накараха старите да гласуват за ИТН“. От партията на Трифонов може и да са взели от електората на ГЕРБ, но със сигурност и откъснаха доста голямо „парче“ от избирателите на БСП.

Без човек да е сериозен политически анализатор, следейки само тв новини, няма как да не забележи напрежението между двете партии- БСП и ИТН в парламента, а и извън него. Без да изпадаме в детайли, ще споменем, че Нинова в тези дни доста умело „флиртува“ с избирателите си, като се почне от темата за руската ваксина, та до социални придобивки за пенсионерите и т.н.  ИТН пък добре отиграват и поддържат „любовния“ огън в избирателите си, дори се забелязва разширение на изборното им ветрило. В този ред на мисли пак се сещаме за откъснато „ парче“ от хората на Слави от изрехавелия и без това електорат на БСП. Няма ли от столетница, на която не й липсват опит и кадри в административното управление, да търси реванш, чрез излъчения от редиците или близък до нея областен управител за предстоящите избори? И доколко един такъв пост на „наш човек“ би бил безпристрастен и равно отдалечен от всички? В тази ситуация  е най-странно обаче поведението на ИТН в Смолян, нейните кадри сякаш безропотно изчакват развоя на събитията около този кадрил, а като трета политическа сила в областта и втора в страната най-логично сякаш е да поискат за областен управител на Смолян да бъде назначен човек от техните редици… Както е казано -  поживём – увидим.

Напълно е възможно, според добре информираните ни източници, двамата заместниците на областния управител да бъдат от структурите на ИТН и „Да България“, а секретаря на Областна администрация от „Изправи се! Мутри вън!“.

Дали е така ще стане ясно след броени дни, а дотогава в Смолян ще продължава да се вдига градуса от неизвестното и да клокочат силни вълнения и предположение, кой и кои са тези хора, според това с кого си пиеш ракията и колко е „осведомен“ този, с когото го правиш…

Дали БСП ще надвие в избора заради очертаващия се втори мандат на Румен Радев или загадъчната усмивка на ИТН а ла Мона Лиза, говори достатъчно, тепърва ще разберем.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Нали никой с никого не иска да управлява! Следователно коалициите на местно ниво ще покажат, че всичко е прах в очите ни. Аз мисля, че екипът ще е само от БСП - всеки друг вариант доказва фалшивите ракции в Парламента.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I