В Гърция паркираш до плажа, обикновено и под сянката на дърветата в горичката край пясъчната ивица. Никакъв проблем. Няма остригани хора, които да цъфнат на секундата и да искат пари за автомобила. Просто е. Когато не си презастроил първа линия на плажа. Просто е и когато разбиранията за туризъм и правене на пари от това са на светлинни години.

У дома. Красиви курорти, но бетонирано навсякъде. И разбира се-няма паркоместа. Автомобилите са навред. Как да има и един върху друг. Преминаването е един нескончаем слалом между тенекии.

„До червената кола е вашият паркинг, после е нашият, махай се!“. Забележка от страна на собственик на малко хотелче, долепено до друго към турист. Една безкрайна ивица от хотели, залепени едни за други, преливащи едни в други.

Забравете за места.

Идваш от село в планината. Фирмата ти е регистрирана на улица с наименование „Извън регулация“ №28. Но си се сдобил с някакъв прашасал терен край плажа и правиш паркинг. Два лева на час.

„Колко е за едно пълно денонощие?“, пита мъж, току-що оставил превозното си средство. Потният и рошав чичо се почесва и дума: “Мии, то такова, смятай си за по два лева на час“. Вади тефтера и записва регистрационния номер на колата, часът и после чака. Прехвърлиш ли и пет минути се таксува за нов час. Няма прошка. На плажа може да струва половин нощувка в хотел, платена за колата на паркинга. Всеки гепи пари, скоро и за въздух. Пък дори и дошъл от родопско село с улица, кръстена „Извън регулация“.

Едно пикане, половин…, очаквайте!

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Ако искаш да работиш се отчиташ на един от трите собственика, в зависимост в кой квартал си се установил. Три служби: една Българска, една Руска и една Израелска са си разпределили териториите. Всеки си пази любезността за своите. Най-нормални са Българите, останалото е фанатици и психопати. Надушат ли, че си Българин и лайна може да получиш в чинията, понеже ни мислят за индивиди от по-нисш порядък. Такава е реалността по Черноморието. Гърците, не че разбират повече от туризъм, просто не позволяват друг освен тях да се разпорежда в страната им.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I