Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“ ще събере за поредна година любители на вкусната храна, на българските традиции и на магията на Родопите в Чепеларе и Пампорово.

Фестивалът ще се проведе от 30 септември до 3 октомври под патронажа на кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев. Организаторите са планирали уникални атракции за участниците и публиката, които ще се съберат специално за събитието в планинския курорт.

Проявата ще стартира с конкурсна програма за певци, танцьори и инструменталисти в SPA хотел „Орфей“ в Пампорово, който гостоприемно отваря врати за участниците във фестивала, посочват организаторите. Авторитетно жури с участието на изтъкнати вокални педагози, хореографи и музиканти, представители на община Чепеларе и музикални пордуценти ще оценява изпълнителите и ще присъди атрактивни награди. Предвижда се и специална награда на публиката, която ще се определи от присъстващите в залата и от зрителите във Фейсбук.

Кулминацията в програмата на фестивала ще бъде на 2 октомври на площада в Чепеларе, където са планирани поредица от атракции за участниците и публиката. За любителите на вкусната храна ще има пищна изложба на родопски специалитети, приготвени от майстори готвачи от местните ресторанти, членове на Шефс клуб – Смолян и любители кулинари от Родопите  и от цяла България. Гостите на фестивала ще могат да опитат традиционни родопски вкусотии като родопски клин, пататник, синдермьо, брънза, тикълник и още много други уникални рецепти, приготвяни единствено в този край. Свои изделия ще изложат производители на млечни продукти, мед и билки от региона.

Акцент в програмата на площада ще бъде възстановка на традиционен сватбен ритуал по стара родопска традиция. На площада в Чепеларе ще оживеят древни обреди,  които съпътствали искането на булката, изпращането й от родния майчин дом и посрещането й в дома на младоженеца – трогателен ритуал, изпълнен с много символика за добруването на младото семейство и за продължаване на рода. Уникалната възстановка ще се представи за първи път в Чепеларе със съдействието на „Конна езда „Аспарух“ и техни приятели. Неизменен и важен елемент от сватбените традиции и обичаи е родопската каба гайда. Във възстановката ще вземе участие емблематичният изпълнител Петър Янев с голям брой гайдари.

През целия ден на площада в Чепеларе ще тече концертна програма с участието на изпълнителите от цялата страна, които се събират специално за фестивала и таланти от читалища, ОДК и училища в община Чепеларе. На видео стена ще се излъчват клипове, представящи уникалните възможности, които Родопите, курортът Пампорово и Чепеларе предлагат за туристите през цялата година – живописна природа, спиращи дъха гледки от връх Снежанка, конна езда с възможност за няколко дневни преходи из планината, спа туризъм, кулинарен туризъм, посещение на пещери, единствен по рода си музей на родопския карст и др. Любителите на екстремни изживявания могат да се забавляват с байкинг по специално разработени маршрути в планината и на алпийския тролей край Чепеларе.

Кулминацията на концертната програма ще бъде рецитал на Елица Тодорова и братя Пищолски, които ще представят по атрактивен и модерен начин любими български народни песни и авторски композиции с фолклорни елементи.

В неделния ден на 3 октомври Чепеларе за пореден път ще бъде арена на Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ – празник в чест на легендарния борец за свобода и бранител на Тракия и Родопите. Денят на Капитан Петко се превърна в традиция, която от години събира в Чепеларе туристи от цяла България. Тази година капитан Петко войвода ще влезе в града с автентичен файтон, така както някога смелият хайдутин бил откаран в софийското градоначалство на разпит. Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до автентичните костюми от култовия сериал „Капитан Петко войвода“ и на видео стената да видят ексклузивно интервю с актьора, чието име свързваме с личността на легендарния герой, Васил Михайлов.

В рамките на фестивала ще се проведе и изложение на традиционни български занаяти, в което ще се включат производители на уникати от цяла България.

Водещ на събитието ще бъде популярният изпълнител Александър Александров-Алекс. Концертната програма ще се излъчва на живо в страницата на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/rodopskaugodia/.

Организаторите и община Чепеларе имат намерение фестивалът на родопската храна „Родопска угодия“ да се превърне в традиция и да допълни богатата лятна културна програма, която предлага атракции и незабравими изживявания за туристите в този край.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I