Посрещане в смолянско заведение за обяд. „Добър ден, имате ли сертификат? Да! Може ли да го покажете! Благодаря Ви, заповядайте!“.

Това заведение, което по обяд винаги е пълно, вече има едва по трима-четирима клиенти, разпределени на две маси. Тъжно, защото заведението е празно, а персоналът с известно неудобство изисква заветния зелен сертификат. Попитахме собственика как мисли да продължава. „Ще затварям, до края на октомври, няма смисъл. Персоналът е ваксиниран, но клиентите повечето не са и след обявените мерки спряха да идват. Аз поне съм добре, че няма да плащам наем, защото заведението си е моя собственост. Персоналът отива на борсата. Не виждам скоро нещата да се оправят“, коментира собственикът.

 

Една разходка по главната в Смолян показва същата картина.

 

Времето топло и приятно, а столовете и масите пред кръчмите са празни, а за вътре да не говорим. „Затваряме в неделя, през деня няма никой, да не говорим вечерта. Откакто въведоха мерките работното ни време от 23 часа стана 21 ч., коментира друг собственик на знаково заведение в центъра на Смолян. Персоналът се е ваксинирал преди седмица с единствената надежда да не загуби работата си и да има клиенти. Но клиенти няма и то заради сертификата. „Имам чувството, че тези мерки най-много са насочени срещу ресторантьорския бизнес и май целта им е да ни ликвидират. При предишните такива ситуации обявяваха пълен локдаун и имаше мерки, които ги ползвахме и не фалирахме. А сега няма локдаун, но все едно има, защото нямаме работа въпреки, че работим. Определено сегашната система за прилагане на здравните сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава. Ако отидете в общината или областта, или полицията няма да ви искат сертификат, но в заведение с пет маси ще искат. Страшна логика“, коментира с тъга собственикът на заведението. „Пак няма да работя“, казва с притеснение и сервитьорката. Добре, че майка ми работи иначе не ми се мисли как ще живеем“, допълва тя.

 


„Затворих и лично нося доставките до домовете“

 

Други заведения са хлопнали кепенците без никакви обяснения веднага след като влезнаха мерките в сила. Някои пак минаха на доставка на храна до домовете или учрежденията. „Затворих ресторанта и лично аз нося доставките на храната за обяд. Не мога насила да накарам част от персонала ми да се ваксинира или пък през два дни да правят тестове. Това е личен избор, ако ги принудя, казаха, че ще напуснат. Това е положението“, казва по темата поредният собственик на заведение.

Кръчмите са празни, но пейките пълни в слънчевия ден. И всеки е с кафе от машините.

 

По пейките пълно с народ с напитки в ръцете

 


На пейка може, но пред заведение –не може.  Ако се заслушате в разговорите на хората темата е „за“  и „против“ ваксините, скъпите стоки, предстоящите сметки за ток, цветущи псувни срещу политиците и нежелание да гласуват, защото нищо няма да се промени, според мненията им. Като че ли мерките срещу поредната вълна на ковида изместиха предизборната кампания, няма ги и обичайните плакати, тук-там може да се види физиономията на кандидат на обозначените за тази цел места.

Напрежението се подсилва и от решението на здравното министерство децата от първи до четвърти клас два пъти да им се правят щадящи тестове за ковид. Учителите недоволстват и не желаят да им се вменяват тези задължения, а повечето родители са против тези тестове. А тези, които са против да се изследват децата им, ще учат дистанционно. Изобщо пълен хаос.

Докато се коментират мерки, затварят бизнеси, расте несигурността и обществото се раздели на ваксинирани и неваксинирани, болните растат, смъртните случаи също, а идва и зима. Животът се превръща като руска рулетка. Докога, никой не знае.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Не е така, няма такова нещо като хаос. Има ясни правила и е редно вместо пак да мрънкаме да ги спазваме. Много бързо забравихте как преди година и половина дори и парковете бяха забранена зона. Аман от умници, които разбират от всичко - от политика, от музика, от футбол, изкуство, пък сега стаханме и най-големите медици в световен мащаб, че и магистрати. Един не може да каже дефиницията на дискриминация, ама все това им е в устата. Пандемия има, бре, пандемия! Хора умират от това гадно заразно заболяване! Кое не ви стана ясно? Бизнесът ли е по-важен от здравето на хората в момента?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, бизнеса ни е по-важен, защото някои хора така изкарваме прехраната си! Работа нямаме, а сметките нарастват, да не говорим, че не можем да си позволим нищо, дори и медицинска помощ, ако ни потрябва... С тези мерки или както Вие ги наричате "закони", изглежда, че ще гладуваме и тънем в мизерия... Тъжно, но факт

      Изтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I