Общинският съвет в Смолян прие Наредба за реда за престой и паркиране на пътни превозни средства. Решението бе взето с 22 гласа „за“, 2-ма против  и без въздържали се.

Зелените зони за паркиране в Смолян ще се въведат след 1-ви май догодина, когато се предвижда Наредбата да влезе в сила.

Вносителят на докладната, кметът Николай Мелемов, коментира, че това е първата  стъпка към въвеждане на ред, за да се регулира движението в града. В центъра и в периферията има проблеми с движението, а Смолян може би е единственият областен град, който не е предприел такива стъпки. Отчитайки увеличения автомобилен поток, концентриран предимно в централната градска част, както и по перифериите, обуславят нуждата от регулиране и приемане на условия за регламентирано паркиране на превозните средства. Процесът на регулиране е да се обособят места за платено паркиране, което ще даде възможност на всеки гражданин, както и юридически лица, чрез заплащане, да ползват обособено паркомясто, аргументира се Мелемов.

Платените паркинги ще са за времето от 8,30 до 17,30 часа. В Наредбата е предвидено абонамент за паркиране за ден, месец, шест месеца, една година, служебен абонамент и абонамент за район. Във всяка зона за платено паркиране ще се обособят фиксиран брой места за безплатно паркиране на коли, превозващи или управлявани от хора с трайни увреждания. Паркингите ще са няколко вида – публични /за почасово, абонаментно и /или безплатно паркиране; ведомствени – за нуждите на държавни или общински ведомства, с ограничен достъп – обслужващи само автомобили на ограничен кръг лица. Видът им ще се определя от неговия собственик. На неправилно паркираните коли ще се слага скоба или ще бъдат принудителни премествани. Собственикът ще трябва да плати такса за освобождаване.

Председателят на правната комисия в Общинския съвет, Ангел Безергянов, след заседание на комисията поясни, че всички тези дейности ще се осъществяват от специализирано звено или общинско предприятие. Съветникът посочи, че общинската администрация има готовност да въведе платени паркинги и зони, които са включени в Интегрирания план за градско развитие. „Това наистина е първа стъпка, с която по някакъв начин да удовлетворим общественото недоволство от липсата на паркоместа и определени зони за паркиране на нашите съграждани“, обобщи становището на правната комисия Безергянов.

Той посочи още, че повечето общински съветници приветстват такъв тип наредба. Като започне да се работи по нея ще има и промени и предложения, но това е началото, с което да се уредят възможностите.

Предстои със следващи решения на Общинския съвет да се определят райони, улици, пътища или части от тях като зони за платено паркиране. Ще се определят също и таксите  за паркиране, за абонаменти, глобите при поставяне на скоби за неправилно паркиране, при принудително преместване и други подробности.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Общината първо да се погрижи за жителите си, като им осигури обществен транспорт! Движа се с кола, поради липсата на такъв за квартала над комплекс "Невястата" и икономическия техникум.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I